Tusk: U BiH samo čudom ne dolazi do krvoprolića

'Srbiju od nekih oštrih poteza suzdržava perspektiva pregovora o ulasku u Uniju', kaže Tusk (EPA)

Predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk ocijenio je za poljski list Gazeta Wyborcza da je uspjeh to što je ostala evropska perspektiva za Zapadni Balkan uprkos umoru od proširenja, jer bi bez aktivnosti Evropske unije situacija u toj regiji bila neuporedivo gora, a Balkan je za EU evropska griža savjesti.

“To što sam uspio da očuvam evropsku perspektivu za zemlje te regije smatram također za uspjeh. Trenutno nema impulsa za proširenje Unije u taj dio Evrope, ali to zamrzavanje ne znači zatvaranje. Na Balkanu u svakom trenutku može da se desi nešto loše”, kazao je Tusk u opširnom intervjuu povodom titule “Čovjek godine”, koju redovno dodjeljuje taj poljski liberalni list.

Predsjednik Evropskog vijeća, bivši poljski premijer upozorio je da u Bosni i Hercegovini samo čudom ne dolazi do krvoprolića, a da je i u Evropi toliko mnogo glasova koji govore “treba oduzeti što je naše”, prenosi beta.

“Orban se neodgovorno šali da je Mađarska jedina zemlja koja graniči isključivo sa mađarskom manjinom. Putin šalje vojsku da brani navodno Ruse van granica zemlje. Srbiju od nekih oštrih poteza suzdržava perspektiva pregovora o ulasku u Uniju. Čak i Slovenija i Hrvatska se spore oko granica. Bez naše aktivnosti i pritiska situacija bi bila neuporedivo gora”, kazao je Tusk.

Kriza proširenja

U intervjuu koji danas objavljuje Gazeta Wyborcza Tusk je podsjetio da je i ranije kriza proširenja Evropske unije bilo i čak da, kada je Poljska 2004. godine ulazila u Uniju, do samog kraja nije bilo garancija da će uspjeti.

“Nije istina da se ne govori o proširenju EU. Moda je prestala u nekim prijestolnicama, posebno onim sa najdužim stažem u EU. Dok bi se među zvaničnicima u Berlinu našlo entuzijasta za primanje novih zemalja u EU u Parizu i Rimu sigurno manje. U staroj Evropi je primetan umor od sukoba u Ukrajini ili nestabilnosti u balkanskim zemljama. Ali angažman Unije na Ukrajini ili Balkanu nije se smanjio”, kazao je Donald Tusk.

Predsjednik Evropskog vijeća izjavio je da je optimista i ne vjeruje u propast EU-a jer su građani mnogih zemalja proevropskiji nego njihove vlade, ali da pokoljenje Evropljana mlađe od njega mora sebi da da odgovor da li želi da brani evropske vrijednosti.

“Problem nelegalne migracije ne može da postane glavna osa idejnog spora u EU. U tom sporu inženjeri straha pobijedit će bez po muke zagovornike tolerancije i otvorenosti. Zato ponavljam, Evropa mora da ostane teritorija slobode, mora da povrati kontrolu nad granicama te teritorije i sposobnost da iznudi svoje zakone. U suprotnom oni koji osporavaju slobodarske tradicije Evrope dobit će trajnu nadmoć. I uvest će nam novu verziju autoritarne demokratije. To je glavni izazov za EU, ne samo u Varšavi ili Budimpešti”, rekao je Tusk.

Izvor: Agencije