Tusk: Trump je oslobodio Evropu svih iluzija

Tusk se zauzeo da Evropa treba učiniti sve što može kako bi očuvala dobre transatlantske veze (EPA)

Predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk pozvao je u srijedu u Sofiji članice EU-a na jedinstvo i ocijenio da Evropska unija treba biti zahvalna američkom predsjedniku Donaldu Trumpu, koji joj je svojim potezima pomogao da se oslobodi svih iluzija.

“Gledajući u posljednje odluke predsjednika Trumpa, neko bi čak mogao pomisliti: uz ovakve prijatelje kome još trebaju neprijatelji? Iskreno govoreći, Evropa treba biti zahvalna predsjedniku Trumpu jer smo se, zahvaljujući njemu, oslobodili svih iluzija”, izjavio je Tusk uoči neformalnog sastanka 28 čelnika EU-a u Sofiji.

Čelnici EU-a okupili su se u Sofiji zbog samita EU – Zapadni Balkan, koji se održava u četvrtak, a u srijedu navečer održava se radna večera na kojoj će se razgovarati o evropskom odgovoru na posljednje poteze američke administracije – povlačenje iz nuklearnog sporazuma s Iranom i uvođenje carina na aluminij i čelik.

Nasrtljiva američka administracija

Tusk je rekao da je EU suočena s novim fenomenom, “kapricioznom i nasrtljivom američkom administracijom”.

Zauzeo se za to da Evropa treba učiniti sve što može kako bi očuvala dobre transatlantske veze, ali istovremeno mora biti spremna za sve scenarije.

“Imamo dovoljno potencijala da se suočimo s tim izazovom. No, treba nam više političkog jedinstva i odlučnosti”, rekao je Tusk. 

Izvor: Agencije