Tusk: Sve je moguće do novog roka za Brexit 12. aprila

Velika Britanija, EU
Evropljani smatraju da bi nova strategija mogla uključiti i raspisivanje novih izbora u Velikoj Britaniji i drugi referendum o Brexitu (EPA)

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk izjavio je u petak da je “sve moguće” do novog roka za Brexit, određenog za 12. travnja, ne odobre li britanski zastupnici idućeg tjedna ugovor o izlasku.

“Do 12. travnja sve je moguće: dogovor, dulja odgoda odluči li Ujedinjeno Kraljevstvo preispitati svoju strategiju ili poništavanje Članka 50”, što znači odustajanje od Brexita, kazao je on na tiskovnoj konferenciji u Bruxellesu nakon završetka europskog susreta na vrhu, prenosi Hina.

“Naravno, opet ćemo se sastati prije tog datuma, svakako u nazočnosti premijerke” Velike Britanije Therese May, kazala je njemačka kancelarka Angela Merkel, najavivši novi samit.

“Treba vidjeti kakvi su rezultati glasovanja jer ima puno mogućnosti o kojima britanski parlament još može glasati”, dodala je Merkel, ocijenivši da je sve “u rukama britanskog parlamenta”.

“Sudbina Brexita u rukama je naših britanskih prijatelja”, ponovio je Tusk.

Ostale su dvije mogućnosti

“Spremni smo za najgore, ali se nadamo najboljemu”, dodao je.

Čelnici europskih zemalja odlučili su u četvrtak dati Londonu odgodu do 12. travnja za izlazak iz Europske unije, koji je bio predviđen za 29. ožujka.

Predvidjeli su dvije mogućnosti: prihvati li britanski parlament dogovor o Brexitu Therese May i EU-a sljedećeg tjedna, odobrit će se dulja odgoda do 22. svibnja, dan prije europskih izbora.

Ako se to ne dogodi, Ujedinjeno Kraljevstvo imat će vremena do 12. travnja da iznese novu strategiju koja treba uvjeriti 27-oricu da odobre novu odgodu, puno dulju.

To bi značilo da bi Britanci sudjelovali na europskim izborima.

Europljani drže da bi ta “nova strategija” mogla uključiti i raspisivanje novih izbora u Ujedinjenom Kraljevstvu i drugi referendum o Brexitu.

Izvor: Agencije