Tusk: Širenje EU na Balkanu je prioritet

Obraćajući se Đukanoviću, Tusk je rekao kako je njihovo prijateljstvo postalo već tradicija (EPA)

Predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk izjavio je kako je politika proširenja Evropske unije prioritet, ne samo kada je Crna Gora u pitanju, već cijela regija.

Komentirajući aktuelne prilike u Crnoj Gori, Tusk je u srijedu u razgovoru sa crnogorskim predsjednikom Milom Đukanovićem ocijenio kako su protesti nešto normalno i tipično za demokratsko društvo.

„To nije problem, to je dio normalnog funkcioniranja demokratskog društva. Od suštinskog interesa za Crnu Goru je da se svi problemi razjasne“, naveo je on, dodajući kako su pristalicama politike proširenja potrebni dobri argumenti za dalji napredak u integracijama.

Đukanović i Tusk su se saglasili da su i problemi sa kojima se suočava Crna Gora i države regije, prilika za dalje jačanje i izgradnju efikasnih državnih institucija i vladavine prava, što je, kako su ocijenili, najbolja preporuka za napredak u integracijama.

Obraćajući se Đukanoviću, Tusk je rekao kako je njihovo prijateljstvo postalo već tradicija, a da je, prema njegovom mišljenju, politika proširenja prioritet ne samo kad je Crna Gora posrijedi, nego regija u cjelilini.

Poticaj za cijelu regiju

Ðukanović je ocijenio kako je budućnost Zapadnog Balkana, bez alternative, evropska i euroatlantska.

Prema njegovim riječima, Zapadni Balkan nema privilegiju za drugi izbor, „imajući u vidu istorijsko naslijeđe koje nas upućuje da je između evropske i euroatlanstke perspektive regiona i njene stabilnosti znak jednakosti“.

„U tom kontekstu, Crna Gora kreira svoju državnu politiku kao promoter evropskih i euroatlantskih vrijednosti u regionu. Balkan je predugo van Evrope i jedini put za region je integracija. Crna Gora to u potpunosti razumije i zato predano radimo i na realizaciji tog strateškog cilja uz, ekonomski rast i razvoj i podizanje kvaliteta života naših gradana“, rekao je Ðukanović.

Podzravivši sporazum Skoplja i Atine, crnogorski lider je ponovo ukazao na značaj političke volje i na benefit za sve strane u procesu za razrješenje tako teških pitanja što, kako je naveo, može biti podsticaj i za regulisanje odnosa Beograda i Prištine, kao i za funkcionalnost Bosne i Hercegovine.

Izvor: Agencije