Tusk sazvao samit o Brexitu

Donald Tusk se želi savjetovati s čelnicima 27 evropskih zemalja nakon odluke Therese May da odgodi glasanje o Brexitu (EPA)

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk sazvao je za četvrtak u Bruxellesu summit posvećen Brexitu, ali i upozorio da neće biti novih pregovora o razvodu Velike Britanije i Europske unije.

“Odlučio sam sazvati summit o Brexitu u četvrtak. Nećemo ponovo pregovarati o sporazumu, uključujući i sigurnosne stavke, ali smo spremni razgovarati o načinu olakšanja britanske ratifikacije”, naveo je Tusk u poruci na Twitteru nakon objave o odgodi glasanja britanskog parlamenta o Brexitu.

“Razgovarat ćemo i o stanju naše pripremljenosti u slučaju scenarija nepostizanja sporazuma o izlasku Ujedinjenog Kraljevstva”, dodao je Tusk, prenosi AFP.

Moguć i odlazak Therese May

Tusk se želi savjetovati sa čelnicima 27 europskih zemalja nakon odluke britanske premijerke Therese May da odgodi glasanje o sporazumu o izlasku zemlje iz Europske unije, koje je bilo predviđeno za utorak.

May je objasnila da je to odlučila nakon što britanski zastupnici nisu prihvatili pronađeno rješenje za izbjegavanje povratka fizičke granice između Sjeverne Irske i Republike Irske, nazvane sigurnosnom mrežom ili backstopom.

Premijerkin potez uoči planiranog izjašnjavanja parlamenta otvara niz mogućih scenarija, od Brexita bez dogovora do još jednog referenduma o članstvu u Uniji, smatra Reuters.

U pitanju je i njezina premijerska pozicija, jer je oporbene stranke poziva da odstupi.

U međuvremenu je rečeno kako će datum novog parlamentarnog glasanja o planu za Brexit premijerke Therese May ovisiti o tome kada će njezina vlada dobiti jamstva EU-a koja bi zadovoljila parlament.

Datum novog glasanja nepoznat

Glasnogovornik premijerke May je dodao kako vlada ne namjerava odgoditi Brexit, niti će ulaziti u proces kojim bi pokušala osigurati dodatna jamstva Unije osim ako ne smatra da ih može dobiti.

“Mislim da premijerka neće određivati datum (glasanja)… Ono što je važno, a što je već rekla puno puta, jest da se dobiju jamstva koja traži parlament”, istaknuo je glasnogovornik.

Britanska premijerka u ponedjeljak je iznenada odgodila parlamentarno glasanje o Brexitu planirano za utorak, gurajući britanski plan o izlasku iz EU-a u kaos priznajući da je suočena s porazom.

Izvor: Agencije