Oglasi

Tusk: Šanse da Britanija ostane u EU-u su od 20 do 30 odsto

Trebalo bi održati drugi referendum, jer bi danas rezultati vjerovatno izgledali drugačije, rekao je predsjednik Vijeća Evrope.
Donald Tusk je podsjetio da je Velika Britanija već jednom održala dva plebiscita o EvropiReuters/Arhiva

Predsjednik Vijeća Evrope Donald Tusk izjavio je da smatra da su šanse da Velika Britanija ostane u Evropskoj uniji, na kraju, 20 do 30 posto.

U intervjuu web stranici poljskog dnevnika Gazeta Wyborcza, Tusk je predložio održavanje još jednog referenduma o Brexitu s obzirom na presedan koji je Velika Britanija već imala jer je održala dva plebiscita o Evropi, prvi 1975. godine o tome da li će ostati u tadašnjoj Evropskoj ekonomskoj zajednici u koju se učlanila dvije godine ranije, prenio je Reuters.

Stvarna debata tek nakon glasanja

Ako je u 2016. bilo moguće promijeniti odluku donijetu 1975., trebalo bi biti moguće da se održi drugi referendum o Brexitu, rekao je Tusk, koji je često izražavao tugu zbog ishoda glasanja, na kojem je 52 odsto građana glasalo da ode iz EU-a, a 48 procenata da ostane.

„Stvarna debata o posljedicama Brexita nije počela prije ili za vrijeme referendumske kampanje, već nakon glasanja“, rekao je Tusk i dodao da bi danas rezultati vjerovatno izgledali drugačije.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.