Tusk S. Makedoniji i Albaniji: Uradili ste svoj posao, ali mi nismo

Tusk je ocijenio da je EU kompleksan politički entitet kojem je nekada potrebno mnogo vremena da donese odluku (Reuters)

Predsjednik Vijeća Evrope Donald Tusk kaže da su i Sjeverna Makedonija i Albanija spremne početi pristupne pregovore s Evropskom unijom, ali da za to nisu spremne neke od zemalja članica Unije.

“Obje zemlje su spremne i imaju pravo početi pristupne pregovore već danas. Nažalost, nisu spremne neke zemlje članice. Zato nismo došli do dogovora. Mislim da je to greška”, ocijenio je Tusk, prenosi Tanjug.

Maratonski razgovori o politici proširenja

Na kraju dvodnevnog samita u Briselu i maratonskih razgovora o politici proširenja čelnici EU-a uspjeli su se usaglasiti samo o jednoj rečenici, a to je da će se na to pitanje “vratiti pred samit EU – Zapadni Balkan”, planiran za maj 2020.

Vidno razočaran neuspjehom u postizanju dogovora, Tusk je poručio “albanskim i makedonskim prijateljima da ne odustaju”.

Ocijenio je da je EU kompleksan politički entitet kojem je nekad potrebno mnogo vremena da donese odluku.

“Vi ste uradili svoj dio posla, mi svoj nismo. Vjerujem, bez svake sumnje, da ćete jednog dana postati punopravne članice EU-a”, zaključio je Tusk.

Izvor: Agencije