Tusk: Prvi put u historiji sporazum kojim se slabe ekonomske veze

Diskrecija, umjerenost i obostrano poštivanje neophodni su da bi se uspjelo, tvrdi Donald Tusk (AP)

Predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk izjavio je da će Evropska unija prvi put u historiji, umjesto jačanja, s Velikom Britanijom potpisati sporazum o slobodnoj trgovini kojim se slabe ekonomske veze između dvije strane.

“S Velikom Britanijom bit će potpisan sporazum o slobodnoj trgovini kojim se slabe ekonomske veze, umjesto da se jačaju, što je prvi takav slučaj u historiji. Ovaj sporazum neće učiniti trgovinske odnose između EU-a i Velike Britanije jednostavnima. Naprotiv, od danas će ti odnosi biti dosta kompleksniji i skuplji”, rekao je Tusk na konferenciji za medije u Luxembourgu, na kojoj je govorio o nacrtu mape puta kojom će biti regulirani budući odnosi.

Naglasio je da će čelnici EU-a u martu, na samitu u Briselu, raspravljati o toj mapi.

Zajednička borba protiv terorizma

“Ne želimo izgraditi zid između EU-a i Velike Britanije. Velika Britanija je naš najbliži susjed. Stoga želimo da naše prijateljstvo i partnerstvo i nakon Brexita bude blisko koliko god je to moguće”, rekao je Tusk.

Istakao je da EU i Velika Britanija trebaju voditi zajedničku borbu protiv sigurnosnih prijetnji, poput terorizma.

Dodao je na kraju da su pozvali Veliku Britaniju da, i nakon zvaničnog izlaska iz Unije, i dalje učestvuje u programima EU-a, kao što su istraživanje i razvoj, obrazovanje i kultura.

Izvor: Agencije