Tusk predao Michelu predsjedavanje Evropskim vijećem

Donald Tusk je Charlesu Michelu predao zvonce kojim predsjednik Evropskog vijeća otvara sastanke lidera zemalja Unije (EPA)

Odlazeći predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk je u petak, na ceremoniji u Briselu, predao svoju funkciju Charlesu Michelu, dosadašnjem premijeru Belgije.

Michel će na poziciji predsjednika Vijeća biti od 1. decembra ove do 31. maja 2022. godine, s mogućnošću obnove mandata na još dvije i po godine, piše Tanjug.

U govoru prilikom simbolične primopredaje zvonca kojim predsjednik Vijeća otvara sastanke lidera zemalja Evropske unije, Tusk je rekao da je Michel, kao belgijski premijer, “idealan za pronalaženje konsenzusa i izgradnju jedinstva među zemljama članicama”.

Tusk je naglasio da je njegov petogodišnji mandat bio obilježen krizama – ekonomskom u Grčkoj, migracionom i ukrajinskom, kao i terorističkim napadima.

“Istovremeno, privilegiran što sam služio zajedničkim interesima Evrope, koja je najbolje mjesto na svijetu”, zaključio je Tusk.

‘Možete računati na mene’

Michel, treći po redu predsjednik Evropskog vijeća, kazao je kako će iskoristiti svoju energiju da smanji birokratiju u EU.

“Imat ću svoj stil, biti otvoren za dijalog i izgradnju mostova. Radit ću na poštovanju i razumijevanju među liderima i zemljama EU-a”, poručio je te govor završio porukom građanima EU-a: “Možete računati na mene.”

Prvi predsjednik Evropskog vijeća bio je, također, nekadašnji belgijski premijer Herman Van Rompuy.

Prije pet godina naslijedio ga je Tusk, sa dva mandata od po dvije i po godine.

Izvor: Agencije