Tusk poručio Trumpu: Trgujte, a ne ratujte

Donald Tusk je poručio da se treba vratiti trgovinskim pregovorima sa SAD-om (EPA)

Evropska unija pozvala je Sjedinjene Američke Države da obnove pregovore o trgovini, umjesto da eskaliraju spor oko carina na metale i vozila.

Predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk pozvao je američkog predsjednika Donalda Trumpa da “trguje, a ne ratuje”.

Trump je prošle sedmice potpisao odluku o uvođenju carina na uvoz čelika i aluminija i zaprijetio porezom na evropske automobile ako EU ne ukloni svoje carine i trgovinske barijere na cijeli niz proizvoda.

Američki proizvodi vrijedni 2,8 milijardi eura

“Kada se predsjednik žali na previše carina između EU-a i SAD-a, mogu ga razumjeti. Ni mi nismo zadovoljni”, rekao je Tusk novinarima u Helsinkiju.

“To je razlog zbog kojeg smo prije nekoliko godina počeli trgovinske pregovore sa SAD-om. Sada bismo im se trebali vratiti. Trgujte a ne ratujte, g. predsjedniče”, poručio je.

Tusk je govorio o planiranom Transatlantskom trgovinskom i investicijskom partnerstvu, pregovori koji su zamrznuti nakon Trumpove pobjede 2016. godine.

Evropska komisija, koja je pripremila popis američkih proizvoda vrijednih 2,8 milijardi eura na koje bi mogla uvesti carine, također nastupa pomirljivo.

“Ovo nije spor između Evrope i Sjedinjenih Američkih Država”, kazao je potpredsjednik EK-a Jyriki Katainen u Evropskom parlamentu.

“Komisija će se zato fokusirati na rješavanje problema, umjesto da izaziva nove”, rekao je.

Naglasio je da američke kompanije i obje stranke u Kongresu dijele evropsku vjeru u trgovinu po međunarodnim pravilima.

‘Ne treba nam i ne želimo trgovinski rat’

“Želimo ovo raščistiti. Mislim da postoje dobri razlozi zbog kojih će obje strane na kraju shvatiti da nam ne treba i da ne želimo trgovinski rat. Umjesto toga, trebali bismo se fokusirati na poboljšanje naših trgovinskih uvjeta.”

Evropska komesarka za trgovinu Cecilia Malmstroem kazala je da su uzrok problema s čelikom i aluminijem preveliki proizvodni kapaciteti.

Nakon razgovora s američkim predstavnikom za trgovinu Robertom Lighthizerom u subotu, kazala je da nije dobila jasne garancije da će EU biti izuzet iz američkih sankcija.

Izvor: Agencije