Tusk poručio poljskim vođama da poštuju ustav

Postoje nagađanja u vezi Tuskove budućnosti kada napusti svoju poziciju u Evropskom vijeću (EPA)

Predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk pozvao je u petak u Varšavi poljske političke vođe da poštuju ustav, uslijed nagađanja da će se možda vratiti domaćoj politici kada mu istekne evropski mandat. 

Bivši poljski premijer i vođa opozicijske stranke Građanska platforma kritizirao je političke vođe da slave ustav jednom godišnje, a nepoštuju ga svaki drugi dan u svom govoru u povodu obilježavanja dana donošenja ustava, prenosi Hina.

“Poljska nije bolesnik Evrope”, poručio je Tusk okupljenima na varšavskom univerzitetu. “Ne bi se smjelo događati da oni koji imaju moć jednom godišnje slave ustav, a ne poštuju ga na dnevnoj bazi”, dodao je.

Tuskova budućnost

Postoje nagađanja u vezi Tuskove budućnosti kada napusti svoju poziciju u Evropskom vijeću i o Poljskoj u kojoj se trebaju održati parlamentarni izbori u jesen te predsjednički izbori sredinom 2020.

Tusk nije u petak najavio povratak na poljsku političku scenu.

Kritizirao je političke podjele u svojoj zemlji rekavši: “Danas, posebno u našoj zemlji, politika poprima značajke unutrašnjeg rata.”

Tusk je održao govor prije izbora za Evropski parlament krajem maja na kojima se očekuje uspjeh populističkih stranaka.

Evropska unija je pokrenula zakonodavnu proceduru protiv Poljske zbog promjena u sudstvu koje je inicirala vladajuća nacionalistička stranka, a za koju evropski dužnosnici tvrde da ugrožava demokratsku podjelu vlasti i vladavinu prava.

Izvor: Agencije