Tusk odbio čestitati Putinu na ponovnom izboru

'Nakon napada u Salisburyju nisam raspoložen čestitati Putinu na ponovnom izboru', rekao je Tusk (EPA)

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk odlučno je odbio čestitati ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu na ponovnom izboru za predsjednika, u svjetlu slučaja trovanja bivšeg ruskog agenta, prenosi AFP.

“Nakon napada u Salisburyju nisam raspoložen čestitati Putinu na ponovnom izboru”, rekao je Tusk na konferenciji za novinare u Bruxellesu.

Dan ranije predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker poslao je čestitku ruskom čelniku.

Ta Junckerova odluka izazvala je oštre britanske kritike jer ne spominje napetosti izazvane trovanjem bivšeg ruskog špijuna u Velikoj Britaniji.

Kritike iz Velike Britanije

“To pismo Jean-Claudea Junckera sramotno je”, odmah je reagirao britanski eurozastupnik Ashley Fox, šef britanskih konzervativaca u Europskom parlamentu.

“Čestitati Vladimiru Putinu na izbornoj pobjedi bez podsjećanja na jasne prijevare s glasačkim listićima loše je. No, užasava me činjenica da on nije spomenuo odgovornost Rusije za napad vojnim nervnim otrovom na nedužne ljude oko nas”, upozorio je Fox.

On je eurozastupnik iz okruga jugozapadne Engleske, gdje se nalazi Salisbury, mjesto u kojem su 4. ožujka otrovani bivši ruski agent Sergej Skripalj i njegova kćer Julija, koji su otad u teškom stanju u bolnici.

‘Nije vrijeme za čestitanje’

Bivši belgijski premijer Guy Verhofstadt, predsjednik Saveza liberala i demokrata za Europu (ALDE) u Europskom parlamentu, također je bio jako strog.

“Nije vrijeme za čestitanje. Uvijek ćemo trebati dijalog s Rusijom, ali bliže veze trebaju biti ostvarene poštivanjem međunarodnog reda na temelju osnovnih pravila i vrijednosti”, napisao je Verhofstadt na Twitteru.

Afera “Salisbury” bit će jedna od glavnih tema razgovora šefova država i vlada prvog dana samita u četvrtak u Bruxellesu.

No, reakcija prema Moskvi dijeli države članice. Većina je uvjerena u odgovornost Moskve za taj atentat, ali mnogi odbijaju optužiti Kremlj i zatrovati odnose između Europske unije i Rusije.

Izvor: Agencije