Tusk: Kraća odgoda Brexita ako London prihvati sporazum

Donald Tusk, Theresa May, EU, Velika Britanija
Tusk je rekao da odgoda do 30. juna otvara niz pitanja pravne i političke prirode (EPA)

Predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk izjavio je u srijedu da bi čelnici Evropske unije mogli odobriti odgodu izlaska Vellike Britanije do kraja juna samo ako britanski parlament potvrdi sporazum o razdruživanju, koji je već dvaput odbacio.

“Vjerujem da bi kratka odgoda bila moguća, ali pod uvjetom pozitivnog glasanja o sporazumu o razdruživanju u Donjem domu [britanskog parlamenta]. Ostaje otvoreno pitanje koliko bi trajala odgoda”, rekao je on u izjavi nakon što je primio pismo od britanske premijerke Therese May i nakon telefonskog razgovora s njom.

May je nešto ranije uputila pismo Tusku u kojem je zatražila tromjesečnu odgodu Brexita kako bi “kupila vrijeme” i treći put pokušala progurati sporazum o razdruživanju u Parlamentu.

Nema vanrednog samita EU-a

Tusk je kazao da odgoda do 30. juna otvara niz pitanja pravne i političke prirode.

Dodao je da zasad ne predviđa sazivanje vanrednog samita EU-a.

“Ako čelnici prihvate moje preporuke i dođe li do pozitivnog glasanja u Donjem domu sljedeće sedmice, možemo dovršiti i donijeti formalnu odluku kroz pisanu proceduru. Međutim, ako bude potrebe, neću oklijevati sazvati samit sljedeće sedmice”, rekao je Tusk.

Prema mišljenju Evropske komisije, odgoda do početka izbora za Evropski parlament 23. maja ne bi predstavljala problem.

Velika Britanija u tom slučaju ne bi učestvovala na izborima za EP i primjenjivala bi se nova raspodjela mjesta u EP-u.

‘U slijepoj ulici na duže razdoblje’

Veće produženje, koje bi, prema EK-u, moralo trajati najmanje do kraja ove godine, znači da Velika Britanija mora organizirati evropske izbore, a primjenjavala bi se postojeća raspodjela mjesta u EP-u.

Prema dogovoru o novoj raspodjeli mjesta bez Velike Britanije, predviđeno je da bi dodatni zastupnici iz svih zemalja koje su dobile više mjesta ušli u EP čim Velika Britanija napusti EU, i to oni koji su ostvarili najbolje rezultate na izborima nakon onih koji su već u EP-u.

Komisija, također, u mišljenju navodi da bi Evropsko vijeće trebalo, bez obzira na to je li riječ o kraćoj ili dužoj odgodi, dati jednu jedinstvenu odgodu, a ne niz kraćih, jer bi se time “našlo u slijepoj ulici na duže razdoblje”.

Izvor: Agencije