Tusk i Stoltenberg makedonskim političarima: Iskoristite historijsku šansu

Donald Tusk i Jens Stoltenberg kažu da je sporazum o imenu postignut između Atine i Skoplja stvorio historijsku šansku (EPA)

Predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg kažu da će odluke koje makedonski političari donesu u narednom priodu odlučivati o dugoročnoj budućnosti njihove zemlje.

“Ohrabrujemo ih da iskoriste ovu historijsku šansu”, poručili su Tusk i Stoltenber.

Tusk i Stoltenberg su u zajedničkom saopćenju naglasili su da je sporazum o imenu postignut između Atine i Skoplja stvorio historijsku šansku za priključivanje Makedonije NATO-u i Evropskoj uniji kao ravnopravnog partnera.

Sudbina Makedonije

Oni su ocijenili da bi to napravilo promjenu nabolje – kako za narod Makedonije, tako i za njihovu djecu.

“Na konsultativnom referendumu velika većina je podržala upravo taj put. Sada je u rukama političara u Skoplju da odluče o putu naprijed. Odluke koje donesu u narednim danima i sedmicama odlučit će sudbinu njihove zemlje i njihovog naroda u narednim generacijama”, navedeno je u zajedničkom saopćenju Tuska i Stoltenberga.

Referendum o promjeni imena Makedonije, koji je održan u nedjelju, nije uspio jer nije glasalo potrebnih 50 posto biračkog tijela plus jedan, ali je velika većina onih koji su izašli, njih čak 90, glasalo za promjenu imena i pristupanje EU i NATO-u.

Izvor: Agencije