Tusk i Plenković za obnovu jedinstva EU-a oko proširenja

Premijer Hrvatske rekao je kako je s Donaldom Tuskom razgovarao o prioritetima hrvatskog predsjedavanja Evropske unije (EPA)

Evropska unija treba ponovo postići jedinstvo oko proširenja nakon razočaravajuće odluke da Sjevernoj Makedoniji i Albaniji ne da zeleno svjetlo za početak pregovora, rekli su u utorak predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk i hrvatski premijer Andrej Plenković.

“Nedonošenje odluke o Sjevernoj Makedoniji i Albaniji veliko je razočarenje, no neću prestati biti optimista”, kazao je Tusk novinarima u Zagrebu, prenosi Hina.

“Treba učiniti sve da se ponovo ostvari jedinstvo Unije oko proširenja”, dodao je on.

Plenković je istakao kako Hrvatska želi odblokirati situaciju vezanu za Sjevernu Makedoniju i Albaniju te kako bi za obje te države i stabilnost cijele regije bilo dobro da počnu pregovori sa Skopljem i Tiranom.

“Te zemlje imaju izrazitu potporu Hrvatske i tražit ćemo rješenja idućih mjeseci”, istakao je premijer države koja će od 1. januara predsjedavati EU-om.

Prioriteti hrvatskog predsjedavanja

Premijer Hrvatske je, kako prenosi Beta, rekao kako je s Tuskom razgovarao o prioritetima hrvatskog predsjedavanja EU-om i sastanku na vrhu u Zagrebu u maju 2020. godine, procesu pristupanja Hrvatske u Šengensko područje i europodručje, pregovorima o evropskom budžetu i proširenju EU-a.

Tusk boravi u Zagrebu u okviru izbornog kongresa Evropske narodne partije (EPP), koji će 20. i 21. novembra biti održan u zagrebačkoj Areni.

Očekuje se kako će Tusk, koji uskoro odlazi sa čelne pozicije u Evropskom vijeću, biti izabran za novog predsjednika EPP-a, budući da je jedini kandidat.

Izvor: Agencije