Oglasi

Tusk i Juncker pozvali Britaniju da se izjasni o namjerama

Rizik haotičnog izlaska Velike Britanije uvećao se večerašnjim glasanjem, kazao je predsjednik Evropske komisije.
Ako je dogovor nemoguć i niko ne želi izlazak bez dogovora, ko će onda konačno imati hrabrosti da kaže koje je to jedino pozitivno rješenje, napisao je Tusk na TwitteruEPA

Predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk i predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker zatražili su od Velike Britanije da se izjasni o svojim namjerama, nakon što je dogovor o Brexitu u utorak doživio krah u britanskom parlamentu.

"Ako je dogovor nemoguć i niko ne želi izlazak bez dogovora, ko će onda konačno imati hrabrosti da kaže koje je to jedino pozitivno rješenje", napisao je Tusk na Twitteru.

Juncker je poručio da je "sa žaljenjem" primio vijesti o ishodu glasanja u Britaniji i zatražio da London što prije iznese svoje namjere, jer je "vrijeme uskoro isteklo".

Nema novih pregovora

"Rizik haotičnog izlaska Velike Britanije uvećao se večerašnjim glasanjem. Iako ne želimo da se to dogodi, Evropska komisija će nastaviti rad na svom planu kako bi EU bila u potpunosti spremna", poručio je Juncker u saopćenju.

Austrijski kancelar Sebastian Kurz izjavio je da Evropska ne bi ponovo trebala da pregovara sa Velikom Britanijom o sporazumu o izlasku te zemlje iz Unije.

"Žao mi je zbog ishoda glasanja o Brexitu u britanskom donjem domu parlamenta. U svakom slučaju neće biti novih pregovora o novom sporazumu povlačenju", napisao je Kurz na Twitteru.

Poslije odbacivanja plana, britansku premijerku Theresu May u srijedu očekuje glasanje o nepovjerenju vladi, prenosi AP.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.