Tusk: Historija Balkana dramatičnija od ‘Igre prijestolja’

Tusk: 'Svi bi voljeli da sadašnjost i budućnost Balkana budu manje dramatičan scenarij' (EPA)

Šef EU-a Donald Tusk u četvrtak je upozorio protiv “igre prijestolja” na zapadnom Balkanu, gdje zvanični Brisel pokušava ojačati veze s državama koje se žele priključiti Evropskoj uniji.

Unija će koristiti sljedećih šest mjeseci, dok je Bugarska na mjestu predsjedavajuće bloka, da se pokuša suprotstaviti utjecaju Rusije, Turske i drugih država u svom sve problematičnijem susjedstvu, prenose agencije.

Tokom ceremonije preuzimanja predsjedničkog mjesta u Sofiji čelnik Evropskog vijeća Tusk uporedio je historiju zapadnog Balkana s popularnom TV-serijom Igra prijestolja.

“Historija Balkana dramatičnija je i zanimljivija od scenarija ‘Igre prijestolja’, a na ovom podneblju čak nema ni zmajeva. Svi bi voljeli da sadašnjost i budućnost Balkana budu manje dramatičan scenarij”, istakao je on.

“Stabilnost, sigurnost, prosperitet – to je ono što ljudi iz cijele regije zaslužuju. I svrha EU-a jest pomoć u ostvarenju takvog scenarija.”

Prvi samit EU – Balkan

Bugarska, Rumunija, Slovenija i Hrvatska jedine su države regije koje su dio Evropske unije. Zvanična Sofija nada se da će period bugarskog vođenja EU-a ubrzati pregovore o pridruženju s Crnom Gorom i Srbijom, te pomoći Albaniji i Makedoniji da se približe početku pregovora za članstvo.

Također, ta država bit će domaćin prvog samita EU – Balkan u maju, prvog takvog u 15 godina.

No, ta regija, gdje se nalaze i Bosna i Hercegovina, Kosovo i Srbija, sve je više poprište lokalnih sporova i problema s ucjenama i organizovanim kriminalom.

U međuvremenu, Rusija je ojačala napore da ublaži neke od udaraca koje je zadobila u regiji, među kojima su crnogorsko priključenje NATO-u i promjena stava makedonskih vlasti, koje su ranije bile proruski nastrojene.

“Evropeizacija Balkana neophodna je kako bi se spriječila balkanizacija Evrope”, nedavno je upozorio bugarski premijer Bojko Borisov.

Izvor: Agencije