Oglasi

Tusk: EU želi da pomogne May, pitanje je kako

Predsjednik Evropskog vijeća i njemačka kancelarka sastali su se sa britanskom premijerkom koja traži podršku za sporazum o Brexitu.

Pribinja: May traži nove garancije, Brisel ne želi raspakivati sporazum

Predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk poručio je nakon sastanka sa britanskom premijerkom Theresom May u Briselu, da je Evropska unija spremna da joj pomogne da pridobije podršku britanskog parlamenta za prijedlog sporazuma o Brexitu.

"Imao sam dug i iskren razgovor sa premijerkom Theresom May uoči samita o Brexitu. Jasno je da 27 članica EU želi da pomogne, pitanje je kako", napisao je Tusk na Twitteru.

EU je danas potvrdila da neće ponovo pregovarati o sporazumu o povlačenju, prema kojem Britanija treba da istupi iz evropskog bloka 29. marta, ali bi Unija mogla da usaglasi dodatnu političku podršku britanskoj premijerki, prenosi AP.

May, kojoj je Brisel treća stranica u ubrzanoj diplomatskoj turneji u okviru koje je danas već posjetila Holandiju i Njemačku, očajnički je potrebna politička podrška kako bi umirila domaću javnost, navodi američka agencija.

Njen glasnogovornik rekao je da je britanska premijerka imala pozitivan sastanak sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel u Berlinu.

On je rekao da su se dvije političarke dogovorile da će ostati u "bliskom kontaktu" da bi pokušale da postignu da se sporazum o izlasku Britanije iz EU izglasa u britanskom parlamentu.

Merkel je uoči razgovora ponovila stav da neće biti moguće ponovo pregovarati o Brexitu i dodala da je optimista u vezi postizanja rješenja.

Odgođeno glasanje

May je u ponedjeljak iznenada odgodila parlamentarno glasanje o Brexitu, gurajući britanski plan o izlasku iz EU-a u haos, kako to ocjenjuje Reuters, i priznajući da je suočena s porazom.

Premijerkin potez uoči planiranog izjašnjavanja parlamenta otvara niz mogućih scenarija - od Brexita bez dogovora do još jednog referenduma o članstvu u Uniji, smatra Reuters.

U pitanju je i njena premijerska pozicija, jer je opozicijske stranke poziva da odstupi.

"Ako nastavimo i [u utorak] glasamo, dogovor će biti odbijen s velikom većinom. Stoga ćemo odgoditi glasanje kako u ovome trenutku ne bi dijelili parlament", rekla je May parlamentu, ponovno ističući kako misli da je sporazum dobar.

Ne zna se kad će se ponovo glasati

Datum novog parlamentarnog glasanja o planu za Brexit premijerke Therese May ovisit će o tome kada će njena vlada dobiti jamstva EU-a koja bi zadovoljila parlament, rekao je njen glasnogovornik.

Vlada ne namjerava odgoditi Brexit, dodao je, niti će ulaziti u proces kojim bi pokušala osigurati dodatna jamstva Unije osim ako ne smatra da ih može dobiti.

Priznajući da je suočena s porazom i s premijerskom pozicijom u jasnoj opasnosti May je rekla kako će sada otići ponovno u EU i tražiti jamstva za tzv. Irski sigurnosni mehanizam.

On je zamišljen kako se ne bi obnovila tvrda granica na irskom otoku kao rezultat Brexita, ali ga mnogi u britanskom parlamentu vide kao ostavljanje britanske pokrajine unutar ekonomske i regulatorne orbite EU-a. 

Tusk sazvao samit o Brexitu

Predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk sazvao je za četvrtak u Briselu samit posvećen Brexitu, ali i upozorio da neće biti novih pregovora o razvodu Velike Britanije i Evropske unije.

"Odlučio sam sazvati samit o Brexitu u četvrtak. Nećemo ponovo pregovarati o sporazumu, uključujući i sigurnosne stavke, ali smo spremni razgovarati o načinu olakšanja britanske ratifikacije", naveo je Tusk u poruci na Twitteru nakon objave o odgodi glasanja britanskog parlamenta o Brexitu.

"Razgovarat ćemo i o stanju naše pripremljenosti u slučaju scenarija nepostizanja sporazuma o izlasku Ujedinjenog Kraljevstva", dodao je Tusk, prenosi AFP.

Tusk se želi savjetovati sa čelnicima 27 evropskih zemalja nakon odluke britanske premijerke Therese May da odgodi glasanje o sporazumu o izlasku zemlje iz Evropske unije.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.