Tusk: Britanija ima još 10 dana da ispuni obaveze

Donald Tusk je kazao da je 'dovoljan napredak u pregovorima o Brexitu na sastanku u decembru moguć' (Arhiva)

Predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk izjavio je da je Velikoj Britaniji ostalo još samo 10 dana da ispuni obaveze u sve tri oblasti koje se tiču razlaza s Evropskom unijom ako London želi početi pregovore o prelaznom periodu nakon Brexita i o budućim odnosima.

“Moramo vidjeti napredak Britanije u roku od 10 dana po svim pitanjima, uključujući po pitanju Irske”, napisao je Tusk na Twitteru, nakon sastanka s britanskom premijerkom Theresom May u Briselu, prenosi Reuters.

Tusk je dodao da je “dovoljan napredak u pregovorima o Brexitu na sastanku u decembru moguć, ali da je i dalje ogroman izazov”.

Neimenovani zvaničnik EU-a rekao je da se Theresa May, tokom jednosatnog razgovora s Tuskom, složila da je 4. decembar “apsolutni krajnji rok” kako bi se omogućilo da pregovarač EU-a za Brexit Michel Barnier preporuči prelazak na narednu fazu, koja se odnosi na trgovinu i buduće odnose EU-a i Velike Britanije.

Još ima otvorenih pitanja

Isti zvaničnik je naveo da je Tusk upozorio Theresu May da će, ukoliko Velika Britanija ne postigne napredak u narednih 10 dana, to onemogućiti dalje pomake u pregovorima o razlazu.

Taj zvaničnik je, također, rekao da je dalje sporan način na koji će irska granica sa Sjevernom Irskom funkcionirati nakon istupanja Velike Britanije iz EU-a u martu 2019. godine.

Britanska premijerka izjavila je ranije kako pregovori o Brexitu napreduju, ali kako ima još nekih otvorenih pitanja u sporazumu o raskidu veza s EU-om i granici s članicom Unije Irskom.

Nakon sastanka s Tuskom u Briselu, Theresa May je razgovore ocijenila pozitivnim i rekla kako se dvije strane približavaju sporazumu o razdruživanju kako bi se razgovori mogli fokusirati na buduće trgovinske odnose.

Izvor: Agencije