Tusk: Boris Johnson se igra s budućnošću Evrope

'Budućnost Evrope i Velike Britanije kao i sigurnosti i interesa naših naroda je u pitanju', poručio je Tusk Johnsonu (EPA)

Predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk optužio je britanskog premijera Borisa Johnsona da se “glupom igrom” određivanja krivca za neuspjeh pregovora o Brexitu, ustvari “igra s budućnošću Evrope”.

“Borise Johnsone, ne radi se ovdje o tome ko će pobijediti u glupoj igri okrivljavanja nekoga. Budućnost Evrope i Velike Britanije kao i sigurnosti i interesa naših naroda je u pitanju. Vi ne želite sporazum, vi ne želite produženje, vi ne želite da odustanete (od razlaza) quo vadis (kuda ideš)?”, napisao je Donald Tusk na Twitteru, nešto više od sedmicu dana prije evropskog samita o razlazu s Londonom.

Beta prenosi BBC da saradnici britanskog premijera Borisa Johnsona smatraju da su pregovori s Briselom pred slomom, poslije upozorenja njemačke kancelarke Angele Merkel u utorak da je vrlo malo vjerovatno da će biti sporazuma ako London ne pristane na kompromis.

Evropski pregovarač Michel Barnier bi trebao u srijedu da obavijesti članove Evropske komisije o stanju pregovora s Londonom, saopćila je njegova služba. On se u utorak navečer sastao sa šefom diplomatije Irske Simonom Conveyom.

Nastavak razgovora

Komisija odbija da govori o neuspjehu pregovora, prenosi agencija Beta.

“Tehnički razgovori se nastavljaju danas također i ne vidim kako su pregovori propali ako se odvijaju danas i narednih dana”, rekla je ranije glasnogovornica Mina Andreeva.

Nova runda pregovora između Davida Frosta, izaslanika britanskog premijera i Pauline Dejmek-Hack člana tima pregovarača EU-a održan je u srijedu popodne.

Novi razjašnjen tekst bio je predat Evropljanima ali on “ne odgovara zahtjevima”, kažu evropski izvori.

Evropljani su zabrinuti zbog britanskog pokušaja da se oni okrive za neuspjeh pregovora i izlazak Velike Britanije iz Unije bez sporazuma.

Optužbe zvaničnika

Jedan britanski zvaničnik, piše konzervativni sedmičnik Spectator, optužio je premijera Irske Lea Varadkara da ne želi da pregovara.

“Ima dosta ljudi u Parizu i Berlinu koji bi voljeli da razgovaraju o našoj ponudi, ali (Angela) Merkel i (Emmanuel) Macron neće pritisnuti Barniera ako Irska ne izjavi da želi da pregovara”, rekao je taj britanski zvaničnik.

Evropljani odbijaju pravo veta koje London želi da da skupštini i vladi Sjeverne Irske, i smatraju “problematičnim” prijedloge u planu carinske kontrole između britanske provincije Sjeverne Irske i Republike Irske poslije Brexita koji bi trebalo da bude 31. oktobra.

Izvor: Agencije