Turskom brodu produžena istraživanja u Istočnom Mediteranu

'Oruc Reis' vrši dvodimenzionalna i trodimenzionalna geološka i seizmička istraživanja (EPA)

Turski namjenski brod za seizmička istraživanja “Oruc Reis” prudužit će aktivnosti na Istočnom Mediteranu za dodatna četiri dana.

Ta informacija je posredstvom Navtex sistema proslijeđena svim relevantnim adresama u toj mediteranskoj regiji kod Kipra, prenosi Anadolija.

“Oruc Reis” te brodovi “Ataman” i “Cengiz Han” u njegovoj pratnji nastavit će hidrokarbonska istraživanja do 1. septembra.

Prvobitno su aktivnosti turskog broda najavljene do 23. augusta, a Navtex porukom je misija produžena do 27. augusta, da bi u četvrtak novim nautičkim teleksom bilo saopćeno da aktivnosti traju dodatna četiri dana.

Turska je zemlja s najdužom obalom na Sredozemnom moru i odlučna je u zaštiti svojih prava na Istočnom Mediteranu.

Vježba grčkih zračnih i pomorskih snaga

Grčka, koja osporava prava Turske u Sredozemnom moru, ranije je poslala Navtex poruku u kojoj je najavila četverodnevnu vježbu zračnih i pomorskih snaga na istoku Mediterana.

Turska je osudila taj potez grčkih vlasti i upozorila zvaničnu Atinu da neće dozvoliti ugrožavanje njenih prava.

Ankara je, također, poručila da je spremna na pregovore i pravedno rješenje u regiji, ali da neće dozvoliti nikakva nametanja, niti ugrožavanje njenih interesa.

“Oruc Reis” ima kapacitet da vrši trodimenzionalna snimanja do dubine od osam kilometara, a dvodimenzionalna i do 15 kilometara.

Riječ je o jednom od rijetkih namjenskih brodova na svijetu koji vrši dvodimenzionalna i trodimenzionalna geološka i seizmička istraživanja.

Izvor: Agencije