Oglasi

Turskom brodu produžena istraživanja u Istočnom Mediteranu

‘Oruc Reis’ te brodovi ‘Ataman’ i ‘Cengiz Han’ u njegovoj pratnji nastavit će hidrokarbonska istraživanja do 1. septembra.
'Oruc Reis' vrši dvodimenzionalna i trodimenzionalna geološka i seizmička istraživanjaEPA

Turski namjenski brod za seizmička istraživanja "Oruc Reis" prudužit će aktivnosti na Istočnom Mediteranu za dodatna četiri dana.

Ta informacija je posredstvom Navtex sistema proslijeđena svim relevantnim adresama u toj mediteranskoj regiji kod Kipra, prenosi Anadolija.

"Oruc Reis" te brodovi "Ataman" i "Cengiz Han" u njegovoj pratnji nastavit će hidrokarbonska istraživanja do 1. septembra.

Prvobitno su aktivnosti turskog broda najavljene do 23. augusta, a Navtex porukom je misija produžena do 27. augusta, da bi u četvrtak novim nautičkim teleksom bilo saopćeno da aktivnosti traju dodatna četiri dana.

Turska je zemlja s najdužom obalom na Sredozemnom moru i odlučna je u zaštiti svojih prava na Istočnom Mediteranu.

Vježba grčkih zračnih i pomorskih snaga

Grčka, koja osporava prava Turske u Sredozemnom moru, ranije je poslala Navtex poruku u kojoj je najavila četverodnevnu vježbu zračnih i pomorskih snaga na istoku Mediterana.

Turska je osudila taj potez grčkih vlasti i upozorila zvaničnu Atinu da neće dozvoliti ugrožavanje njenih prava.

Ankara je, također, poručila da je spremna na pregovore i pravedno rješenje u regiji, ali da neće dozvoliti nikakva nametanja, niti ugrožavanje njenih interesa.

"Oruc Reis" ima kapacitet da vrši trodimenzionalna snimanja do dubine od osam kilometara, a dvodimenzionalna i do 15 kilometara.

Riječ je o jednom od rijetkih namjenskih brodova na svijetu koji vrši dvodimenzionalna i trodimenzionalna geološka i seizmička istraživanja.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.