Turskoj isporučen drugi dio ruskog sistema S-400

S-400
Turska nije odustala od kupovine S-400 i pored američkih upozorenja o mogućim sankcijama (EPA)

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu izjavio je da je u nedjelju završena isporuka drugog dijela ruskog raketnog sustava S-400 te dodao da će sustav biti operativan u travnju iduće godine.

Početni dijelovi sustava su isporučeni u Ankaru u srpnju, unatoč upozorenjima da će se suočiti s mogućim američkim sankcijama, prenosi Tanjug agenciju Reuters.

Turska nije odustala od kupovine S-400 i pored tih upozorenja.

Prijetnja isključivanja iz programa F-35

Zbog nabavke ruskog raketnog sustava, za koji Washington tvrdi da nije kompatibilan s NATO standardima, SAD su zaprijetile da će isključiti Tursku iz programa borbenih zrakoplova F-35.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je ranije kako nema konkretnih dokaza da sustav S-400 šteti NATO-u ili programu američkih borbenih zrakoplova F-35.

“Mi ćemo sigurno braniti naše nacionalne interese, kada to bude potrebno, dijalogom, ali isto tako i blažim elementima sile, nekad i prinudnim alatima diplomatije, ali, kada to bude potrebno, i primjenom stvarne sile”, poručio je Erdogan.

SAD: Ugrožavanje tajni aviona

Washingtonu smeta turska kupovina ruskih sustava S-400, uz navođenje da će njegov rad s programom F-35 ugroziti tajne tog zrakoplova.

U SAD-a kažu da neće dozvoliti aktivnosti tih letjelica u području gdje je aktivan ruski sustav.

Izvor: Agencije