Turskoj 400 miliona dolara ruskog kredita za nuklearku

Nuklearna elektrana, Reaktori
Nuklearka Akkuyu će ispunjavati do sedam posto potražnje za električnom energijom u Turskoj (Reuters)

Sberbanka, ruska državna kompanija za bankarske i financijske usluge, osigurat će kredit u iznosu od 400 milijuna dolara za izgradnju turske nuklearne elektrane Akkuyu, objavila je u srijedu ta banka.

Sberbanka, kao prvi zajmodavac u financiranju tog nuklearnog projekta, osigurat će sedmogodišnji kredit kompaniji Akkuyu Nuclear, koja je podružnica ruske nuklearne korporacije Rosatom, prenosi Tanjug tursku agenciju Anadolija.

Rusija i Turska su u svibnju 2010. godine potpisale međuvladin sporazum o izgradnji nuklearnog postrojenja, koje će se sastojati od četiri VVER-1200 reaktora, ukupne instalirane snage od 4.800 megavata.

Nuklearna elektrana Akkuyu, vrijedna 20 milijardi dolara, imat će četiri reaktora i kapacitet 4.800 megavata te radni vijek 8.000 sati na godinu.

Ambiciozan nuklearni program

Kad bude u pogonu, procjenjuje se da će ispunjavati šest do sedam posto potražnje za električnom energijom u Turskoj.

Projekt je više puta zaustavljan, uključujući i kratki prekid kada je Turska oborila ruski vojni zrakoplov kod sirijske granice u studenome 2015. godine.

Od tada su odnosi dvije države normalizirani i radovi na nuklearki nastavljeni su.

Ovisna o uvozu gotovo cijele količine električne energije, Turska je pokrenula ambiciozan nuklearni program i 2013. godine dogovorila s Rosatomom da izgradi četiri reaktora od 1.200 megavata.

Izvor: Agencije