Tursko-ruski savez za rješenje libijske krize

Njemačka kancelarka Angela Merkel saopćila je da će libijski mirovni pregovori biti održani u Berlinu (Arhiva)

Mahmoud Mohammed, Tripoli

Uprkos brojnim kršenjima primirja, tursko-ruski pozivi na prekid vatre u Libiji naišli su na odjek među akterima libijske krize, što su posmatrači protumačili kao važan pomak koji bi mogao voditi postizanju konačnog rješenja na konferenciji u Berlinu.

Ruski predsjednik Vladimir Putin naglasio je da je došlo vrijeme da se održe mirovni pregovori o Libiji u Berlinu, ističući da sukob u toj zemlji “mora biti okončan”.

Njemačka kancelarka Angela Merkel saopćila je da će libijski mirovni pregovori biti održani u Berlinu.

U fokusu nafta i milijarde dolara

“Nadamo se uspjehu zajedničkih napora Rusije i Turske. Uskoro ćemo poslati pozive za berlinsku konferenciju”, dodala je na zajedničkoj konferenciji za novinare s ruskim predsjednikom.

Prema riječima posmatrača, ruska intervencija ne odražava interese Moskve za kontrolu i utjecaj u regiji, s obzirom na to da ruske kompanije žele obnoviti ugovore o rekonstrukciji i naoružanju.

Vrijednost tih ugovora procjenjuje se na četiri milijarde dolara, a propali su nakon rušenja s vlasti pukovnika Muammara Gaddafija 2011, kada je Libiji uveden embargo na oružje.

Moskva, također, nastoji sačuvati i dalje razvijati ugovore o nafti, kao i doći do libijskih strateških luka na Sredozemnom moru.

Osim toga, nastoji doći do ugovora o izgradnji željeznica, u ponudama za koje se takmiče zapadne, ruske i kineske kompanije, čija se vrijednost procjenjuje na 2,5 milijardi dolara.

Odbjegli general krši suverenitet

Član Vrhovnog državnog vijeća u Libiji Belkasem Debrez vjeruje da zemlje koje podržavaju penzioniranog generala Khalifu Haftara, poput Egipta i Ujedinjenih Arapskih Emirata, nisu ozbiljne u vezi s ostvarivanjem preduvjeta za uspjeh berlinske konferencije i da će potkopati njene rezultate, kao što su činile u slučaju ranijih međunarodnih konferencija.

“Mislim da Kremlj drugačije posmatra libijsko pitanje u odnosu na situaciju u Siriji, posebno nakon što se Putin odrekao ruskih plaćenika koji se bore na strani Khalife Haftara u Tripoliju”, dodao je Debrez za Al Jazeeru.

“Haftar nastavlja kršiti suverenitet Libije, dovodeći ilegalnu stranu podršku iz Egipta, Emirata i Francuske, uz plaćenike iz Afrike, istočne Evrope i ruskog Vagnera”, smatra Debrez.

Naglasio je da Egipat i njegov saveznik UAE sarađuju kako bi na bilo koji način suzbili libijsku revoluciju i otvoreno se upliću u unutrašnja libijska pitanja.

Ističe da vlasti u Tripoliju odbacuju bilo kakvu ulogu te dvije zemlje u budućnosti.

Podjela utjecaja Moskve i Ankare

Pisac i politički analitičar Abdullah al-Kabeer smatra da Rusija nastoji vratiti svoj utjecaj u Libiji, koji je izgubila nakon pada režima Gaddafija, svog nekadašnjeg saveznika.

“Smatram da će doći do podjele utjecaja između Moskve i Ankare, imajući u vidu isprepletenost odnosa i interesa te visok nivo koordinacije dvije strane u različitim pitanjima”, rekao je Kabeer za Al Jazeeru.

Kazao je da su šanse za uspjeh berlinske konferencije velike jer je to posljednja prilika da Evropska unija zadrži utjecaj i interese u Libiji.

Evropska diplomatija ubrzano djeluje kako bi osigurala uspjeh konferencije nakon što je Merkel dobila obećanje od Turske i Rusije da će biti garanti njenog uspjeha.

Kabeer je pojasnio da eskalacija s tursko-ruskim savezom u Libiji nije u interesu Evrope, rekavši da se pregovorima i postizanjem kompromisa o drugim pitanjima mogu riješiti neslaganja između međunarodnih aktera.

Evropa šuti o Haftarovim zločinima

Politički analitičar Ismail al-Muhayshi smatra da su se Moskva i Ankara držale podalje od libijskog pitanja iz više razloga, ali da sada imaju najviše utjecaja na libijske aktere.

Objasnio je da su odsutnost američke uloge, evropska šutnja o Haftarovim zločinima u Libiji i prodor Egipta i UAE-a znatno doprinijeli nastanku tursko-ruskog saveza, što vidi kao pozitivnu stvar.

Politička i vojna scena u Libiji uveliko je spremna za odlazak na berlinsku konferenciju nakon što su se pojavili znakovi uspjeha američkog, turskog, ruskog, katarskog i marokanskog dogovora o podršci stabilnosti u Libiji.

Muhayshi je pozvao međunarodnu zajednicu da radi na objedinjavanju izvršne i vojne vlasti i suverenih institucija kako bi vlada mogla raditi u boljim uvjetima.

Izvor: Al Jazeera