Turski tok, nova uzdanica Kremlja i Putina

Jedno od najsnažnijih oružja Rusije u diplomatskoj borbi protiv Zapada je plin. Nakon što joj je Evropska unija pomrsila planove za izgradnju Južnog toka, ruski predsjednik Vladimir Putin je pronašao alternativu i novog saveznika.

 Turski tok je nova uzdanica Kremlja, a za njegovu realizaciju nužna je saradnja i zemalja naše regije.

Iako je saveznika sve manje, Rusija ne odustaje od velikih evropskih energetskih projekata. Prošle godine je, pod snažnim pritiskom Brisela, odustala od Južnog toka.

Države uključene u njegovu realizaciju, poput Srbije, izgubile su znatna finansijska sredstva, koja Moskva ne namjerava refundirati.

Uzevši u obzir da je Rusija u finansijskoj krizi, trenutno je maglovita vizija trase koja bi putem Turske, Grčke, Makedonije i Srbije stigla do Mađarske i, eventualno, Austrije.

Nedavni sastanak mađarskog i turskog premijera, Viktora Orbana i Ahmeta Davutoglua, bio je posljednji razgovor među državama na projektnoj trasi, onima koje su zadržale bliske veze s Rusijom, uprkos stavu Brisela o ruskom angažmanu u Ukrajini.

“Mađarska vodi aktivnu politiku da omogući opskrbu plinom iz Turske, putem drugih zemalja, preko Srbije”, kazao je Orban.

Razmatranje pomoći

Premijer Turske Davutoglu je bio malo uzdržaniji: “Plin bi svakako dolazio iz Rusije, a onda bismo ga usmjerili prema centralnoj Evropi – sve do Mađarske. Trenutno razmatramo ovu mogućnost. Razmatramo hoćemo li pomoći Mađarskoj i susjednim državama da zadovolje energetske potrebe. Trebamo razgovarati o obimu i detaljima potražnje. Otvoreni smo za to.”

Kako bi odgovorila na trećinu svojih energetskih potreba, EU o nafti i plinu mora pregovarati s Rusijom. Briselu je sve teže uvjeriti članice, poput Mađarske, da održe pritisak na Moskvu, jer im Putin nudi energente po izuzetno povoljnim uvjetima.

“Uskoro ćete vidjeti da ova koordinacija između premijera Turske i Mađarske na neki način ubrzava pojedine planove o uzajamnom povezivanju, ili čak o jednom plinovodu između Turske i Mađarske, sve do Austrije. Stoga moramo razmisliti o tome je li propao samo naziv projekta Južni tok i početna stanica na Crnom moru, a namjera ostala živa – namjera da se održi dominacija Rusije na regionalnom energetskom tržištu”, izjavio je stručnjak za plin Michael Labelle.

Planirana trasa novog plinovoda prati države u kojima je prijateljstvo s Rusijom preživjelo ukrajinski momenat. Novi grčki premijer Alexis Tsipras primio je ruskog ambasadora u Atini prije nego bilo kojeg drugog zvaničnika. Srbija je Putina u oktobru dočekala vojnom paradom.

Premišljanje Makedonije

Mađarska je ovog mjeseca ugostila ruskog predsjednika, kao prva članica EU-a koja je to uradila u posljednjih pola godine.

“Mislim da su u iluziji svi koji misle da Evropa može biti konkurentna bez saradnje s Rusijom i da Evropa bez Rusije može biti energetski stabilna”, poručio je mađarski premijer Orban.

Makedonija se još premišlja o ruskoj ponudi, jer bi se, nezvanično, tamošnja Vlada nerado uplela u novo rivalstvo Istoka i Zapada. Bez obzira na činjenicu da projekat još stoji na staklenim nogama, njegov utjecaj na energetske planove Zapada već je vidljiv, a ogleda se u nesigurnosti investitora da ih finansiraju.

Stoga bi energetski status quo mogao potrajati, a pitanje kome takvo stanje više odgovara – Rusiji ili EU – veoma je diskutabilno.

Izvor: Al Jazeera i agencije