Turski sud osudio novinara zbog navodnog terorizma i propagande

Deniz Yucel ima dvojno njemačko-tursko državljanstvo (EPA)

Turski sud osudio je u četvrtak u odsutnosti novinara Deniza Yucela na dvije godine i devet mjeseci zatvora, nakon što ga je proglasio krivim za “terorističku propagandu”.

Yucel ima dvojno njemačko-tursko državljanstvo, a sudski postupak protiv njega zategnuo je odnose između Berlina i Ankare, prenosi Hina, pozivajući se na Anadoliju.

Yucel je optužbe odbacio i otputovao u Berlin, pošto je u februaru 2018. godine pušten iz pritvora, u kojem je proveo godinu bez optužnice.

Naknadno je optužen za širenje propagande i podršku imamu Fetullahu Gulenu, koji živi u SAD-u i kojeg Ankara optužuje da je organizirao neuspjeli vojni udar 2016. godine.

Optužbe za podršku PKK-u

Tursko pravosuđe Yucela je optuživalo i za podršku Radničkoj partiji Kurdistana (PKK), čije je djelovanje u Turskoj zabranjeno.

Yucelovo hapšenje izazvalo je napetosti između Turske i Njemačke, a ubrzo nakon toga Berlin je zabranio turskim ministrima nastupe na skupovima turskih iseljenika u Njemačkoj.

Turski predsjednik RecepTayyip Erdogan opisivao je Yucela kao “terorističkog agenta”, dok je Ankara krivila Njemačku za navodnu podršku Gulenovoj mreži.

Izvor: Agencije