Turski sud blokirao pristup za 130 internetskih stranica i profila

Prosječni roditelj će objaviti na različitim društvenim mrežama oko 1.000 djetetovih fotografija do njegovog polaska u školu (EPA)

Sud u Ankari naredio je blokiranje pristupa za 130 internetskih stranica i profila, uključujući stranice koje su kritične prema turskoj vladi, kao i opozicione profile, uz konstataciju da oni predstavljaju prijetnju nacionalnoj sigurnosti, stoji u dokumentu koji je u utorak objavio portal Bianet, prenosi Hina.

Kako je objavio ovaj portal, koji također spada u kritičare turske vlade, 16. jula zapovjedništvo turske žandarmerije zatražilo je od suda u Ankari blokiranje 136 internetskih stranica i profila.

Sud ih je istog dana odlučio blokirati, pozivajući se na navodno kršenje zakona kojim se regulira internet, objavio je Bianet, koji navodi da se i sam nalazi među blokiranima.

Za sada nije jasno kada odluka stupa na snagu jer je pristup stranicama i profilima još uvijek moguć.

Prema zakonu internetske stranice mogu biti blokirane ako ugrožavaju nacionalnu sigurnost i javni red.

Do sada blokirano preko 245.000 stranica

Sud ne navodi na koje se konkretne sadržaje odnosi procjena o sigurnosnoj prijetnji.

Među stranicama i profilima koji će biti blokirani je i račun na Twitteru Oye Ersoy, parlamentarke iz Istanbula i članice Narodne demokratske stranke (HDP), zatim lijevo orijentirane muzičke grupe Grup Yorum i drugih.

Na Twitteru Ersoy je optužila vladu za „ušutkavanje opozicije“ založivši se za opoziv sudske odluke.

Vlada turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana prošle sedmice je predstavila novu regulativu za nadziranje vijesti putem interneta, uključujući i strane platforme poput Netflixa.

Prema navodima aktivista, Turska je do sada blokirala više od  245.000 internetskih stranica, uključujući Wikipediju.

Izvor: Agencije