Turski Parlament za normalizaciju odnosa s Izraelom

Parlamentarci su glasali za odobravanje normalizacije prije nego je Parlament prestao raditi zbog ljetnog odmora (Anadolija)

Parlament Turske odobrio je dogovor o normalizaciji odnosa koji je prošlog mjeseca postignut s Izraelom, čime je okončan šestogodišnji jaz i otvoren put za povratak punih diplomatskih veza, javljaju domaće agencije i mediji.

Kako navodi Daily Sabah, parlamentarci su rano u subotu glasali za odobravanje normalizacije prije nego je Parlament prestao raditi zbog ljetnog odmora.

Odnosi Turske i Izraela počeli su opadati nakon izraelskog pomorskog napada na turski humanitarni brod “Mavi Marmara”, koji je putovao ka blokiranoj palestinskoj teritoriji Pojas Gaze.

Na brodu, koji je prevozio humanitarnu pomoć, poginulo je 10 aktivista.

Isplata kompenzacije

Prema novom sporazumu, Izrael će u narednih 25 dana platiti 20 miliona dolara na ime kompenzacije za izgubljene živote tokom napada na flotilu za Gazu, dok će Turska odustati od svih sudskih sporova vezanih za ovaj incident.

Izraelski vojnici će biti oslobođenih bilo koje zakonske i krivične odgovornosti, a ni izraelski državljani neće biti krivično ili finansijski gonjeni zbog ovog incidenta.

Dogovor o normalizaciji odnosa već je odobrio izraelski kabinet, a turska strana to nije mogla uraditi zbog neuspjelog pokušaja vojnog udara 15. jula i dešavanja koja su se desila poslije.

Izvor: Agencije