Turski parlament oštro osuđuje antiislamske izjave Macrona

Nekoliko arapskih zemalja, Turska, Iran i Pakistan osudili su Macronov stav protiv muslimana i islama (EPA)

U zajedničkoj deklaraciji u utorak, turski parlament je osudio antiislamske stavove predsjednika Francuske Emmanuela Macrona, javlja Anadolija.

”Predstavnici političkih partija Velike narodne skupštine Republike Turske oštro osuđuju provokativne, bez poštovanja i opasne riječi francuskog predsjednika Emmanuela Macrona upućene islamu, dragom poslaniku Muhammedu i muslimanima“, navodi se u deklaraciji.

Pozvali su i svjetske lidere, političare, filozofe, umjetnike i društvo da usvoje stavove koji se baziraju na razumu i miru, a protiv ovog ružnog stava.

Macron je izazvao reakcije širom islamskog svijeta optužujući muslimane u Francuskoj za separatizam, a islam opisao kao ”religiju u krizi“.

Bojkot francuskih proizvoda

Nakon toga je došlo do ubistva francuskog prosvjetnog radnika koji je prikazao karikaturu poslanika Muhammeda tokom nastave. Macron mu je odao počast dodavši kako ”Francuska neće odustati od svojih crteža“.

Nekoliko arapskih zemalja, Turska, Iran i Pakistan osudili su Macronov stav protiv muslimana i islama, a turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan kazao je kako je francuskom lideru potreban ”mentalni tretman“.

Na mnogim tržištima poslan je poziv na bojkot francuskih proizvoda, a Erdogan je Turke pozvao da ne pomažu francuskim brendovima niti da ih kupuju.

Izvor: Agencije