Turski novinar uhapšen sedam dana nakon oslobađanja

Ahmet Altan, njegov brat i drugi novinari prethodno su osuđeni na doživotnu zatvorsku kaznu (AFP)

Turska policija uhapsila je novinara i pisca Ahmeta Altana, sedam dana nakon što je pušten iz zatvora, pod sumnjom za navodnu umiješanost u neuspjeli puč 2016. godine, saopćila je istanbulska policija.

Altan (69) je uhapšen kasno u utorak navečer u svom domu u Istanbulu, a prije puštanja na slobodu prošlog ponedjeljka u zatvoru se nalazio od hapšenja 2016. godine, dva mjeseca nakon neuspjelog puča za koji Ankara krivi mrežu imama Fethullaha Gulena, koji živi u Sjedinjenim Američkim Državama.

Gulen, koji se nalazi u samonametnutnom egzilu u SAD-u, negira sve optužbe Ankare, prenosi Tanjug.

Altan, njegov brat i drugi novinari prethodno su osuđeni na doživotnu zatvorsku kaznu zbog navodnog pomaganja Gulenovoj mreži.

On je prošle sedmice ponovo osuđen na ponovljenom suđenju na 10 godina i šest mjeseci zatvora, ali je pušten iz zatvora, jer mu je u kaznu uračunato vrijeme koje je odslužio.

S njim je pušten i novinarka Nazli Ilicak, a oboje su bili osuđeni za “pomaganje terorističkoj grupi”.

Kritike na račun Ankare

Viši sud u utorak je preinačio odluku o njihovom puštanju na slobodu i naredio njegovo hapšenje, navodeći kao razlog rizik od bjekstva.

Altan i ostali negiraju optužbe.

Njegov slučaj izazvao je kritike organizacija za zaštitu ljudski prava i zapadnih saveznika Turske, koji izražavaju zabrinutost zbog pritiska prema osumnjičenim pristalicama Gulena pod vlašću predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Turska administracija uhapsila je više od 77.000 ljudi, koji očekuju suđenje zbog navodnog učešća u pokušaju puča 2016. godine, a veliki broj javnih službenika, vojnog osoblja i drugih su dobili otkaze ili su suspendirani na poslu.

Turska se nalazi na 157. mjestu od 180 država na indeksu Svjetske slobode medija 2019. godine koju su objavili Novinari bez granica.

Izvor: Agencije