Turski napad na kurdsku regiju u Iraku nakon ubistva diplomate

Niko nije preuzeo odgovornost za pucnjavu, ali eksperti ukazuju na mogućnost da PKK stoji iza napada (Reuters)

Turska je u četvrtak pokrenula zračni napad na kurdsku regiju na sjeveru Iraka, kao odgovor na ubistvo turskog diplomate, izjavio je ministar odbrane Hulusi Akar.

Zamjenik turskog konzula u iračkoj poluautonomnoj kurdskoj regiji upucan je u srijedu u lokalnoj prijestolnici Erbilu.

Policijski izvori navode da je dvoje ljudi također ubijeno.

Niko nije preuzeo odgovornost za pucnjavu, ali mnogi irački eksperti ukazuju na mogućnost da Radnička partija Kurdistana – PKK, koju Ankara smatra “terorističkom” grupom, stoji iza napada.

“Nakon zlog napada u Erbilu, pokrenuli smo sveobuhvatnu zračnu operaciju na Qandil i zadali težak udarac PKK terorističkoj organizaciji”, saopćio je ministar Akar.

Mete kao što su “skladišta oružja, skloništa i pećine koje pripadaju teroristima” su uništene.

PKK negira umiješanost u napad

“Naša borba protiv terora će se nastaviti sve većom odlučnošću, dok posljednji terorista ne bude neutraliziran i krv naših mučenika osvećena”, dodao je Akar.

Kurdistanska demokratska partija – KDP, koja sada vodi regionalnu Vladu, ima dobre političke i ekonomske odnose s Turskom.

Međutim, Turska provodi kopnene ofanzive i zračne kampanje od maja u planinama na sjeveru regije kako bi se obračunala s PKK-om, koji vodi oružanu pobunu protiv turske države od 1984. godine.

Ranije ovog mjeseca PKK je objavio da je u jednom od takvih napada ubijen visoki zvaničnik Diyar Gharib Mohammed, zajedno s dvojicom drugih boraca.

Glasnogovornik PKK-a negirao je da je grupa bila umiješana u pucnjavu u srijedu.

Izvor: Agencije