Oglasi

Turski mlazni avion 'Hurjet' predstavljen u Velikoj Britaniji

Turska industrija za avijaciju i svemir osmislila je Hurjet u okviru projekta razvijanja mlaznog aviona za obuku i pružanje podrške
Na sajmu kod Londona je prvi put predstavljen 'prizemljeni prototip' mlaznog aviona 'Hurjet'Anadolija

"Hurjet", mlazni avion turske proizvodnje namijenjen za obuku, predstavljen je na ovogodišnjem međunarodnom sajmu u Farnboroughu, u okolini Londona, i odmah privukao veliku pažnju prisutnih, javlja Anadolija.

Turska industrija za avijaciju i svemir - TUSAS osmislila je "Hurjet" u okviru projekta razvijanja mlaznog aviona za obuku i pružanje podrške, prenosi Anadolija.

Na sajmu su predstavljeni i bespilotna letjelica ANKA te helikopter T-625 Ozgun, čiji je let planiran za septembar.

Također, na sajmu je izveden pokazni let helikoptera Atak T-129, koja je najveća izvozna stavka Turske kada je riječ o odbrani.

Najveće iznenađenje TUASAS-a bio je "Hurjet", koji je privukao pažnju profesionalaca i amatera.

Raspon krila 11 metara

Na sajmu je prvi put predstavljen "prizemljeni prototip" mlaznog aviona "Hurjet".

Najčešće postavljana pitanja ekipi koja je zadužena za izlaganje "Hurjeta" u Londonu bila su o tome kome će turski avion biti konkurencija, kada će poletjeti, kada je pokrenut projekat...

Očekuje se da će prototip aviona vrlo brzo biti obaviti testne letove, a puštanje u upotrebu ovog aviona planirano je za 2023. godinu.

Dužina aviona je 13,4 metra, krila su raspona 11 metara, a visina repa četiri metra.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.