Turski ministar: Uspostavljen tursko-američki operativni centar u Siriji

Turska i Sjedinjene Države složile su se da će uspostaviti centar za zajedničke operacije uz sjeveroistočnu granicu Sirije (Anadolija)

Zajednički tursko-američki operativni centar za uspostavu i upravljanje sigurnom zonom na sjeveroistoku Sirije u potpunosti je operativan, izjavio je turski ministar odbrane Hulusi Akar, javlja agencija Anadolija.

Turska i Sjedinjene Države složile su se da će uspostaviti centar za zajedničke operacije uz sjeveroistočnu granicu Sirije.

“Centar za zajedničke operacije počeo je raditi u punom kapacitetu. Komandu centra obavlja jedan američki i jedan turski general”, citiran je Akar.

Komandant Pentagona Sean Robertson izjavio je kako su u subotu američki i turski general letjeli u prvoj zajedničkoj izviđačkoj misiji nad sjeveroistokom Sirije.

Robertson je rekao da izviđački let i zajednički koordinacijski centar “pokazuju opredijeljenost za rješavanje legitimnih turskih sigurnosnih pitanja na njihovoj južnoj granici”, te će pomoći u osiguravanju “sigurnosti na sjeveroistoku Sirije kako se ISIL ne bi mogao ponovo pojaviti”.

Formiranje sigurne zone

Ministar odbrane Turske podsjetio je da je 21. augusta razgovarao telefonom s američkim ministrom odbrane Markom Esperom. Akar je tokom razgovora ponovio odranije poznati stav njegove zemlje u vezi sa sigurnom zonom na istočnoj obali Eufrata u Siriji.

Naglasio je kako je vrlo važno da pomenuta sigurna zona bude formirana bez gubljenja vremena i u predviđenom roku. Akar i Esper su se složili da prva etapa formiranja sigurne zone počne tog istog dana.

Podsjetio je i da su u petak telefonom razgovarali predsjednik Turske i Rusije Recep Tayyip Erdogan i Vladimir Putin. Razgovarali su o bilateralnim odnosima te dešavanjima u Siriji i Libiji.

Erdogan je rekao da su kršenje primirja i napadi snaga sirijskog predsjednika Bashara al-Assada u Idlibu doveli do velike humanitarne krize. Smatra da je na ovaj način nanesena šteta naporima da se iznađe rješenje za Siriju.

Izvor: Agencije