Turski list: Mučenje i ubistvo Khashoggija snimljeni na njegovom satu

Khashoggi se vodi kao nestao od 2. oktobra kada je ušao u zgradu konzulata Saudijske Arabije u Istanbulu (EPA)

Istraga koju Turska sprovodi povodom nestanka istaknutog saudijskog novinara Jamala Khashoggija otkrila je snimke putem njegovog Apple sata koji navodno ukazuju da je mučen, a potom ubijen, izvjestio je danas turski list Sabah.

Kako prenosi Reuters, ovaj izvještaj provladinog lista, koji nije odmah mogao da bude potvrđen, objavljen je nakon što je delegacija iz Saudijske Arabije stigla u Tursku radi formiranja “zajedničke radne grupe” koja bi istražila nestanak Khashoggija.

“Trenuci u kojima je Khashoggi ispitivan, mučen i ubijen zabilježeni su i sačuvani u memoriji njegovog Apple sata”, navodi se u izvještaju turskog lista i dodaje da je sat bio povezan sa njegovim Iphoneom koji je ostao kod njegove vjerenice Hatice Cengiz nakon što je otišao u zgradu konzulata.

Khashoggi se vodi kao nestao od 2. oktobra kada je ušao u zgradu konzulata Saudijske Arabije u Istanbulu kako bi dobio dokumenta neophodna za vjenčanje sa turskom vjerenicom Cengiz.

Crni Appleov sat

Prethodno su dvoje turskih zvaničnika za Reuters kazali da je Khashoggi nosio crni Appleov sat kada je ušao u konzulat, a da je taj sat bio povezan sa njegovim mobilnim telefonom koji je ostavio napolju.

Njegova vjerenica je te navode potvrdila.

Ipak, kako se navodi, nije jasno da li su podaci sa njegovog sata mogli da budu presnimljeni i na njegov telefon koji se nalazio napolju, ni kako su istražitelji mogli da ih izvuku bez posjedovanja njegovog sata.

Sabah je, pozivajući se na “pouzdane izvore iz obavještajnog odsjeka”, naveo da se vjeruje da je Khashaggi pokrenuo opciju za snimanje na telefonu prije nego što je otišao u konzulat.

Takođe se u izvještaju navodi da su agenti saudijske obavještajne službe, pošto je umro, otkrili da njegov telefon snima i da su iskoristili njegov otisak prsta da ga otključaju i obrišu neke podatke, ali ne sve, te da su kasnije otkriveni preostali neobrisani snimci.

Turski zvaničnici strahuju da je Khashoggi, dopisnik Washington Posta, poznat kao kritičar Saudijske vlade, ubijen u konzulatu, ali još nisu pružili dokaze za te tvrdnje. 

S druge strane, Saudijska Arabija je negirala te optužbe kao neosnovane. 

Nikada nije napustio konzulat

Saudijski zvaničnici naveli su da je Khashoggi ušao u konzulat i ubrzo ga napustio, međutim, turski zvaničnici i njegova vjerenica koja ga je čekala ispred, tvrde da nije nikad izašao.

Reuters je u petak, pozivajući se na dva neimenovana turska izvora, izvjestio da je delegacija iz Saudijske Arabije stigla u Tursku zbog istrage o nestanku saudijskog novinara.

Vijest je prenijela i turska agencija Anadolija, koja je dodala da će članovi delegacije razgovarati sa turskim zvaničnicima tokom vikenda, naveo je AP.

Khashoggi je napustio Saudijsku Arabiju prošle godine, pošto je kritikovao saudijsku politiku u Jemenu i pritisak koji se vrši na kritičare vlasti.

Izvor: Agencije