Turski istražioci utvrdili tačno mjesto gdje je Khashoggi ‘ubijen’

Saudijska Arabija negira turske optužbe da je Khashoggi ubijen u konzulatu (Anadolija)

Turski istražioci utvrdili su tačno mjesto u saudijskom konzulatu gdje je saudijski novinar Jamal Khashoggi navodno ubijen tokom pretraživanja zgrade ranije ove sedmice, rekli su turski izvori za Al Jazeeru. 

Istražioci, koji su koristili audiosnimke navodnog ubistva novinara kako bi usmjerili svoju potragu, također su potvrdili da je Salah Muhammad al-Tubaigy, saudijski forenzičar, počeo rezati tijelo Khashoggija odmah nakon ubistva, navode izvori. 

Reporter Al Jazeere Charles Stratford javio je da informacije pokazaju da su turski zvaničnici “sve više frustrirani tempom istrage”.

“Zbog frustracija, Turci sada objavljuju sve više informacija, a kako curi sve više informacija, tako ovaj slučaj postaje sve šokantniji”, javio je. 

Turska nije dijelila dokaze

Turska nije podijelila audiosnimak ni sa kim, rekao je turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu, odbacujući izvještaje da je Ankara predala audiodokaze ubistva disidentskog saudijskog novinara Jamala Khashoggija SAD-u. 

Cavusoglu je također rekao novinarima da Turska ima dokaze i informaciju izvučene iz svoje istrage o nestanku Khashoggija, 2 oktobra.

Turske vlasti imaju audiosnimak koja indicira da je Khashoggi ubijen u saudijskome konzulatu u Istanbulu, rekli su neimenovani turski zvaničnik i sigurnosni izvor agenciji Reuters ranije ove sedmice.

Saudijska Arabija negira umiješanost

Saudijska Arabija negirala je turske optužbe da je Khashoggi ubijen u konzulatu te da je njegovo tijelo uklonjeno.

“Turska nije dala zvučni zapis [američkom državnom sekretaru Mikeu] Pompeu, niti bilo kojem drugom američkom zvaničniku”, rekao je Cavusoglu novinarima tokom posjeta Albaniji, upitan o ovim navodima.

“Transparentno ćemo podijeliti rezultate koji se pojave. Nismo podijelili niti jednu informaciju ni sa kojom zemljom”, rekao je Cavusoglu.

Policija pretražila šumu

Nestanak i vjerovatno smrt američkog državljanina i kolumnista Washington Posta Jamala Khashoggija izazvala je međunarodnu zabrinutost i zategnula odnose Saudijske Arabije i Zapada.

Američki predsjednik Donald Trump rekao je u četvrtak kako vjeruje da je Khashoggi mrtav i da će američki odgovor Saudisjkoj Arabiji biti “vrlo ozbiljan”, ali želi da se posve razjasni šta se dogodilo.

Turska policija pretražila je šumu u predgrađu Istanbula te još jedan grad u potrazi za ostacima tijela Khashoggija koji je nestao prije više od dvije sedmice, nakon što je ušao u saudijski konzulat u Istanbulu, potvrdila su dvojica turskih zvaničnika.

Izvor: Agencije