Turski i grčki ratni brodovi na istoku Mediterana

Tenzije su visoke od kada je Ankara poslala brod za istraživanje resursa u oblasti za koju Atina kaže da se preklapa sa njenim epikontinentalnim pojasom (EPA)

Grčka i Turska rasporedile su ratne brodove u istočnom Sredozemlju, a tenzije između dvije države visoke su od kada je Ankara poslala brod za istraživanje energetskih resursa u oblasti za koju Atina kaže da se preklapa sa njenim epikontinentalnim pojasom, prenosi agencija Beta pozivajući se na AP.

Grčka je osudila odluku kao nelegalni akt koji krši njena suverena prava navodeći da je turski istraživački brod unutar oblasti koja pokriva grčki epikontinentalni pojas.

Grčki ratni brodovi ušli su u tu oblast i motre na turski istraživački brod i vojska je u pripravnosti, rekli su zvaničnici.

Pomirljivi Erdogan

Nedavni pronalasci prirodnog gasa i planova za provođenje bušenja u istočnom Sredozemlju dovelo je do novog porasta tenzija. U središtu spora je kako se računa epikontinentalni pojas primorske države i da li se otoci trebaju računati. Turska smatra da ne treba, a stav Grčke je da se time krši međunarodno pravo.

Grčki premijer Kyriakos Mitsotakis razgovarao je danas sa grčkom predsjednicom Katerinom Sakellaropoulu da je obavijesti o situaciji u istočnom Sredozemlju, saopćio je njegov kabinet. On također planira razgovarati sa šefovima političkih partija države.

Turski predsednik Recep Tayyip Erdogan sinoć je poslije četvorosatnog sastanka kabineta upozorio da njegova država neće ograničiti svoja morska istraživanja samo na priobalne dijelove, ali je osim toga zvučao pomirljivo.

„Spojimo se kao mediteranske zemlje, nađimo formulu koja je prihvatljiva za sve, koja štiti svačija prava. Mi smo uvijek tu i spremni za rješenje sporova kroz dijalog na fer osnovi. Nastavit ćemo da primjenjujemo vlastite planove (u istočnom Sredozemlju) i na polju diplomatije dok ne prevlada zdrav razum po ovom pitanju“, rekao je u televizijskom obraćanju.

Sastanak ministara EU

Grčka planira tražiti održavanje vanrednog sastanka ministara vanjskih poslova Evropske unije zbog odluke Turske da pokrene seizmička istraživanja u spornoj oblasti u istočnom Mediteranu, saopćeno je danas iz kabineta grčkog premijera Kyriakosa Mitsotakisa.

Glasnogovornik Unije Peter Stano saopćio je da će prije konačne odluke o sastanku uslijediti konsultacije ministara, a njihov redovan sastanak trebalo bi biti održan 27. i 28. avgusta.

„Složili smo se da je situacija u Istočnom Mediteranu izuzetno zabrinjavajuća i da se mora riješiti dijalogom, ne serijom poteza koji povećavaju tenzije. Evropska unija je u potpunosti solidarna sa Grčkom i Kiprom“, izjavio je on.

Tri puta na ivici rata

Tenzije su porasle u regiji posljednjih mjeseci oko prava za istraživanje nafte i pomorskih granica. Prošlog mjeseca Turska je saopćila da suspendira svoje operacije istraživanja u istočnom Sredozemlju, što je viđeno kao vrsta smirivanja situacije.

Međutim prošle sedmice je Ankara osudila sporazum koji su u četvrtak potpisali Grčka i Egipat o demarkaciji pomorskih granica i ekskluzivnim ekonomskim zonama za prava bušenja nafte.

Prošle godine Turska je potpisala sličan sporazum sa libijskom Vladom u Tripoliju, što je izazvalo bijes Grčke, Kipra i Egipta koji smatraju da taj sporazum krši njihova ekonomska prava u Sredozemlju. Evropska unija je navela da taj turski sporazum sa Libijom predstavlja kršenje međunarodnog prava i prijeti stabilnosti u regiji.

Saveznici u NATO-u i susjedi Grčka i Turska decenijama su u sukobu oko niza pitanja, uključujući pomorske granice i bili su na ivici rata tri puta od sredine 1970-ih, uključujući jednom oko prava na istraživanje nafte u podmorju.

Izvor: Agencije