Turski brod produžio misiju na istoku Mediterana za 90 dana

'Oruc Reis' ima kapacitet da vrši trodimenzionalna snimanja do dubine od osam kilometara, a dvodimenzionalna i do 15 kilometara (EPA)

Turski istraživački brod “Oruc Reis” ostat će u vodama Istočnog Mediterana još 90 dana, izjavio je ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu.

Za tursku medijsku mrežu A Haber ponovio je kako će Turska proširenje grčkih teritorijalnih voda za nešto preko 19 kilometara smatrati povodom za rat, prenosi Tanjug, pozivajući se na agenciju ANA.

Turski šef diplomatije rekao je kako će istraživački brod nastaviti sa svojim poslom u regiji u narednih 90 dana.

Primijetio je da, iako je slobodna da čini šta je joj je volja u svom dijelu Jonskog mora, Grčka nema prava proširiti svoje granice na Egejskom moru za 19 kilometara.

“Ovo je povod za rat”, rekao je Cavusoglu.

Rijedak brod

Ranije je objavljeno kako će turski namjenski brod za seizmička istraživanja “Oruc Reis” prudužiti aktivnosti na Istočnom Mediteranu za dodatna četiri dana, odnosno do 1. septembra.

Turska je zemlja s najdužom obalom na Sredozemnom moru i odlučna je u zaštiti svojih prava na istočnom Mediteranu.

“Oruc Reis” ima kapacitet da vrši trodimenzionalna snimanja do dubine od osam kilometara, a dvodimenzionalna i do 15 kilometara.

Riječ je o jednom od rijetkih namjenskih brodova na svijetu koji vrši dvodimenzionalna i trodimenzionalna geološka i seizmička istraživanja.

Izvor: Agencije