Turski avioni bombardirali položaje ISIL-a

Turska je pokrenula zračne udare na položaje grupe Islamska država Irak i Levant u Siriji, nakon samoubilačkog napada u Surucu, koji su izvele osobe povezane sa ISIL-om.

Tri borbena aviona F-16 su bombardirali tri položaja ISIL-a sa druge strane granice nešto prije četiri sata ujutro po lokalnom vremenu, navedeno je u saopćenju turskoj premijera Ahmeta Davutoglua.

U međuvremenu su lokalni mediji izvijestili da je turska antiteroristička policija tokom noći izvela racije na više od 100 lokacija u Istanbulu za koje se smatra da ih koriste ISIL i kurdske oružane grupe.

U racijama provedenim u 26 distrikta grada je učestvovalo 5.000 policajaca, koristeći i helikoptere.

Zračni udari i racije su izvedeni nedugo nakon što su američki zvaničnici saopćili sa je Ankara pristala da dozvoli američkim avionima da pokreću zračne udare na ISIL iz zračne baze Incirlik, u blizini sirijske granice.

Ranije u četvrtak je objavljeno da je oficir turske vojske ubijen, a dva vojnika ranjena, u prekograničnoj razmjeni vatre sa borcima ISIL-a u Siriji.

Turski mediji su javili da su borci ISIL-a otvorili vatru na turske snage u Kilsu, turskom pograničnom gradu. Novinari Anadolije su Al Jazeeri kazali da je turska vojska odmah uzvratila napadom na bazu ISIL-a na sirijskoj teritoriji, pri čemu su ubili najmanje jednog borca.

Velika napetost

Novinar Al Jazeere Mohammed Jamjoom je iz Suruca javio da je prisutna napetost na tursko-sirijskoj granici.

“Turski mediji javljaju da je došlo do značajne razmjene vatre”, kazao je on.

“Dobili smo i izvještaje da su borbeni avioni F16 letjeli iznad granice nakon napada, iako turske vlasti i vojska navode da se samo radi o rutinskim izviđačkim letovima”, javio je Jamjoom u četvrtak.

“Turski mediji za ovaj incident kažu da je prvi direktni sukob ISIL-a i turske vojske”.

Sukobi su nastavljeni kasno u četvrtka, kada je turska vojska nastavila sa teškom vatrom na položaje ISIL-a u Siriji.

Turska vojska je objavila saopćenje u kojem je potvrđena smrt oficira, te je navedeno da je pet boraca ISIL-a otvorilo vatru na vojnike, koji su uzvratili.

“Jedan oficir je ubijen, a dva vojnika su ranjena”, navodi se u saopćenju.

Nakon napada, turska vlada je rasporedila dodatne snage na sirijsku granicu.

Izvor: Al Jazeera i agencije