Turski tužitelji: Pronađen dokaz o ubistvu Khashoggija

Turske vlasti iznijele su bojazan da su novinara ubili agenti tajne službe Saudijske Arabije, što Rijad negira (EPA)

Turske vlasti su saopćile kako su tužitelji pronašli dokaze koji potvrđuju sumnje kako je Jamal Khashoggi ubijen u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

“Iz ureda državnog tužitelja nam govore kako su našli dokaz koji potvrđuje njihove sumnje da je Khashoggi ubijen u saudijskom konzulatu u Istanbulu. Ovo je značajan korak naprijed nakon nekoliko dana pat pozicije“, javlja novinar Al Jazeere Jamal Elshayyal.

On dodaje kako su iz ureda tužitelja kazali kako je njihov tim u konzulatu pronašao dokaze o „manipuliranju“.

U međuvremenu je CNN javio kako se Saudijska Arabija priprema priznati kako je Khashoggi ubijen tokom ispitivanja koje je otišlo u krivom smjeru, a ovaj medij se poziva na dva neimenovana izvora.

Jedan izvor je upozorio kako je taj izvještaj još u fazi priprema i kako bi se mogao promijeniti, dok drugi navodi kako će izvještaj zaključiti kako je operacija izvršena bez odobrenja i kako će odgovarati oni koji su umiješani, dodaje CNN.

Dolazak zvaničnika

Ranije danas su turski zvaničnici, iz radne grupe o nestanku saudijskog novinara Khashoggija, stigli u saudijski konzulat u Istanbulu, nakon što su u zgradu nedugo prije njih stigli i saudijski zvaničnici.

Turski zvaničnici su u četvrt Levent, gdje se nalazi konzulat Saudijske Arabije, stigli istražnim vozilom i u četiri automobila civilnih registarskih tablica.

Članovi tima za istraživanje kriminala, koji su nosili neke dokumente, ubrzo su ušli u zgradu konzulata, javlja Anadolija.

Nakon što su turski zvaničnici ušli potom je navodno počela i istraga koja je ranije najavljivana.

U turskoj delegaciji se navodno nalaze i državni tužilac, zamjenik tužioca i stručno osoblje Odjela borbe protiv terorizma pri turskoj policiji.

Zvaničnici Saudijske Arabije su ispred zgrade koja se nalazi u četvrti Levent stigli automobilima civilnih registarskih tablica nakon čega su ušli u konzulat.

AP javlja da se niko od istražitelja nije obratio novinarima ispred konzulata te da ostaje nepoznato da li još ima dokaza, ako ih uopće ima, nakon gotovo dvije sedmice od nestanka Khashoggija.

Novinari koji se nalaze ispred konzulata javljaju da su prije dolaska istražitelja, u konzulat ušli uposlenici sa nekoliko kartonskih kutija unoseći krpe, kese za smeće i mlijeko.

Turski mediji su ranije izvijestili da će istražiteljski tim koristiti hemijsko sredstvo luminol u potrazi za Khashoggijevim tragovima u konzulatu. Luminol se koristi u sudskoj medicini i genetici kako bi se otkrili tragovi krvi koji se ne vide golim okom.

Forenzičari koriste reakciju luminola da bi otkrili krv na mjestima zločina. Reakcija traje nekoliko minuta i može se čak i fotografirati u potpunom mraku, ili snimiti na video traku uz pomoć pojačivača svjetlosti – opreme za noćna snimanja.

Trump razgovarao sa kraljem

Khashoggi, novinar koji je radio za Washington Post i bio kritičar režima u Rijadu, vodi se kao nestao nakon što je 2. oktobra ušao u konzulat Saudijske Arabije u Istanbulu kako bi podigao neka dokumenta.

Turske vlasti iznijele su bojazan da su ga ubili agenti tajne službe Saudijske Arabije, što Rijad negira i tvrdi da su optužbe neosnovane.

Saudijska Arabija, zasad, nije pružila nikakve dokaze da je Khashoggi izašao živ iz konzulata, a njegova vjerenica, koja ga je čekala ispred zgrade, tvrdi da nije uopće ni izašao.

Saudijski kralj Salman naredio je istragu o nestanku Khashoggija, nakon što su turske vlasti najavile danas pretres saudijskog konzulata u Istanbulu.

Američki predsjednik Donald Trump napisao je na Twitteru da je razgovarao sa saudijskim kraljem Salmanom, koji je “negirao bilo kakvo saznanje o onome što se moglo desiti” novinaru Jamalu Khashoggiju. 

Također je dodao da će poslati državnog sekretara Mikea Pompea da se “odmah” sastane sa kraljem. 

Saudijska Arabija je ranije saopćila da neće podleći nikakvim “prijetnjama” ekonomskim sankcijama ili političkim pritiscima.

To je saopćeno nakon što je američki predsjednik Donald Trump upozorio na “oštru kaznu” ako se ispostavi da je nestali saudijski novinar ubijen u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

Izvor: Agencije