Turske trupe pet kilometara od Afrina

Slobodna sirijska vojska, koju podržava Turska, pokrenula je veliku kopnenu operaciju protiv kurdskih oružanih grupa u sirijskoj pokrajini Afrin, javlja Anadolija.

Turski premijer Binali Yildirim je saopćio kako je turska vojska zajedno s pripadnicima Slobodne sirijske vojske ušla pet kilometara u područje sjeverno od grada Afrina u Siriji.

Turska vojska ušla je u Siriju u području graničnog prijelaza Kilis. Turski premijer je kazao kako je plan njegove vojske da formira sigurnosnu zonu 30 kilometa od turske granice te da će pokrenuta operacija biti provedena u četiri faze. Istovremeno, kurdske snage su negirale ulazak turskih vojnika u Siriju.

Turski diplomatski izvori saopćili su da ministarstvo vanjskih poslova radi na obavještavanju zemalja koje graniče sa Sirijom o operaciji koja se provodi oko grada Afrina.

Anadolija navodi da je turski predstavnik u Ujedinjenim nacijama obavijestio stalne članica Vijeća sigurnosti o operaciji koja se provodi na sjeveru Sirije.

O operciji su obaviještene i druge zemlje – prije svih – članice Vijeća za saradnju zaljevskih zemalja te Iran, prenijela je Anadolija.

Kako se navodi, trupe Slobodne sirijske vojske su se rano u nedjelju počele kretati prema Afrinu.

Jedinice za zaštitu naroda (YPG) sirijskih Kurda su potvrdile ove navode, kazavši da su targetirana dva sela u distriktu Bibil u bilizini granice sa Turskom.

Raketama na Kilis

Reuters navodi da je operacija pokrenuta nakon što je Turska pokrenula zračne udare u toj regiji, gađajući snage Jedinica za zaštitu naroda sirijskih Kurda koje imaju podršku SAD-a.

Prethodno su turske vlasti saopćile da su borci za koje se sumnja da su iz redova sirijskih Kurda preko granice ispalili četiri rakete na turski grad Kilis, pri čemu je su ranjene tri osobe, prenosi AP. 

Turska vojska je uzvratila artiljerijskim udarima po položajima s kojih su ispaljeni projektili.

Navodi se da je guverner Mehmet Tekinarslan izjavio da su pogođene dvije kuće i kancelarija i da je turska artiljerija uzvratila vatru.

AP navodi da se Afrin nalazi pod kontrolom snaga sirijskih Kurda koje turske vlasti vide kao dio kurdske pobune na jugoistoku Turske, kao i da ove snage čine osnovu Sirijskih demokratskih snaga (SDF), glavnog američkog saveznika u borbi protiv oržane grupe Islamska država Irak i Levant u Siriji.

Turska je svoju vojnu operaciju nazvala “Maslinova grana”.

Izvor: Al Jazeera i agencije