Turske snage krenule u ofanzivu na Manbij

Dok turske snage nastavljaju ofanzivu istočno od rijeke Eufrat, Ankara je sada kao cilj postavila osvajanje Manbija, strateškog grada s arapskom većinom, koji je pod kontrolom Sirijskih demokratskih snaga – SDF od 2016. godine.

Vojnici sirijske Vlade mobilizirani su blizu Manbija, nakon što je SDF u posljednji momenat, posredstvom Moskve, postigao dogovor s Damaskom da se odbrani od turske operacije.

U utorak je mala jedinica sirijskih vojnika ušla u Manbij, prvi put od 2012. godine, dok snimci na društvenim mrežama prikazuju naoružanog vojnika lojalnog Vladi kako podiže sirijsku zastavu na zgradu u centru grada.

Teške borbe nastavljaju se osmi dan turske operacije protiv kurdskih boraca na sjeveroistoku Sirije, javlja Al Jazeera English, prenoseći svjetske agencije.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je da je cilj vojne akcije da se uklone kurdske snage iz graničnog područja i formira “sigurna zona”, gdje bi se vratili milioni sirijskih izbjeglica.

Naglasio je da će se operacija završiti kada Ankara napravi ovu “sigurnu zonu” od sirijskog Manbija do granice sa Irakom. 

“Kada se očisti zona od Manbija do Iraka, koja obuhvata 350 kilometara, kada budemo mogli uspostaviti sigurnu zonu, operacija će završiti. Ali do tog momenta, nijedna sila nas ne može zaustaviti.”

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu rekao je da će Ankara odgovoriti na američke sankcije zbog vojne operacije u Siriji, dodavši da su sve prijetnje i sankcije protiv Turske neprihvatljive, prenosi Reuters.

Govoreći u parlamentu, Cavusoglu je rekao da Turska očekuje da se američki Kongres odrekne svog “štetnog pristupa” te da su veze Ankare i Washingtona na kritičnoj tački. 

Dodao je i da će ove poruke prenijeti američkom potpredsjedniku Mikeu Penceu kada dođe u Ankaru. 

‘Nećemo proglasiti primirje’

Erdogan je ranije poručio predsjedniku Sjedinjenih Američkih Država Donaldu Trumpu kako Turska nikad neće proglasiti prekid vatre na sjeveroistoku Sirije, objavila je turska televizija NTV.

Razgovarao je s novinarima po povratku iz azerbejdžanske prijestolnice Bakua te naveo kako se nastavljaju razgovori s Washingtonom i Moskvom oko sirijskih gradova Kobane i Manbij.

Dodao je kako “nije negativno” da sirijska vojska uđe u Manbij sve dok nema kurdskih boraca u tom području.

Predsjednik Turske je, također, istakao kako je poručio američkom kolegi da Ankara “neće pregovarati s terorističkom organizacijom” te kako je to bio odgovor na Trumpovu ponudu posredovanja.

“Oni [SAD] nam kažu da proglasimo primirje. Mi nikad ne možemo proglasiti primirje dok Turska nije protjerala terorističku organizaciju sa svoje granice. Oni na nas vrše pritisak da prekinemo operaciju. Mi imamo jasan cilj, ne brinu nas sankcije”, istakao je Erdogan po povratku iz Azerbejdžana.

Izvor: Al Jazeera i agencije