Žestoke borbe turske vojske i kurdskih snaga na granici

Ministarstvo odbrane Turske saopštilo je da su turske snage u okviru operacije „Izvor mira“ na sjeveru Sirije do sada izvele napade na 181 metu kurdskih snaga.

„Oružane snage Turske su u okviru operacije ‘Izvor mira’, upotrebom zračnih snaga i ostalom vojnom podrškom, do sada izvele napade na 181 metu“, navodi se u saopštenju Ministarstva na Twitter nalogu, prenijela je agencija Anadolija.

Kedan kurdski zvaničnik u četvrtak je izjavio da su u toku žestoke borbe između turskih trupa i boraca Sirijskih demokratskih snaga u selima na granici između dvije zemlje.

Cilj je uništiti koridor južno od turske granice

„Žestoke borbe se nastavljaju dok turske snage pokušavaju da uđu u sela na granici“, rekao je portparol Sirijskih demokratskih snaga, prenio je Tanjug.

Tursko ministarstvo odbrane saopštilo je ranije danas da su kopnene snage te zemlje nastavile da napreduju ka kurdskim borcima na sjeveru Sirije.

U saopštenju se ne iznosi više detalja, ali je Ministarstvo podijelilo video snimak komandosa u akciji.

Kako prenosi Anadolija, Sirijska nacionalna vojska (SNA), sastavljena od oružanih grupa koje podržavaju opoziciju, u cilju podrške operaciji „Izvor mira“, danas je ušla na teritoriju istočno od rijeke Eufrat.

SNA je, u okviru turske operacije, ušla je na područje koje su pod kontrolom kurdskih snaga YPG.

SNA je, pod imenom Slobodne sirijske vojske (FSA), Oružane snage Turske (TSK) podržavala i u operacijama „Štit Eufrata“ i „Maslinova grana“.

Oružane snage Turske (TSK) i Sirijska nacionalna vojska (SNA) u srijedu, 9. oktobra, pokrenule su operaciju „Izvor mira“, čiji je cilj, kako tvrde, uspostaviti mir i sigurnost u regiji te uništiti koridor koji „teroristi“ namjeravaju uspostaviti južno od granice s Turskom.

Ministarstvo odbrane Turske je saopćilo da su „teroristi“ jedina meta u okviru operacije „Izvor mira“.

Navodi se kako se operacija provodi u skladu s normama međunarodnog prava i rezolucijama Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda koje se tiču „borbe protiv terorizma“.

Turski ministar odbrane Hulusi Akar izjavio je da su poduzete mjere da u okviru operacije na sjeveru Sirije ne bude nanesena bilo kakva šteta civilima i historijskim i kulturnim objektima.

“Kao što je i do sada bilo, i u okviru ove operacije zaštićeni su civili, nevini ljudi, historijski, kulturni i vjerski objekti kao i okoliš”, rekao je Akar, te dodao:

“Pridajemo veliki značaj ne samo sigurnosti naše zemlje i naroda, već i sigurnosti ostalih vjerskih i etničkih grupa koje žive u regiji”, kazao je.

Posmatrači: Najmanje 40 ranjenih 

Borci kurdskih Sirijskih demokratskih snaga – SDF i turske snage sukobile su se zapadno od sirijske granice, u mjestu Tal Abyad, rekli su lokalni izvori za Al Jazeeru Arabic.

U borbama se koristi teško naoružanje, dodali su svjedoci.

Glasnogovornik SDF-a Mustafa Bali na Twitteru je potom objavio kako su se borci ove grupe suprotstavili turskim snagama.

“Kopneni napad turskih snaga odbili su borci SDF-a kod Tak Abyada… Za sada nema proboja”, napisao je on.

Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR) izvijestio je da je najmanje 15 ljudi, među kojima osam civila, ubijeno u srijedu u turskoj ofanzivi, prenijela je Fena.

Dvije žrtve su izgubile život u minobacačkoj  paljbi na Qamichli, većinski kurdski grad, dodaje SOHR koji je nešto ranije bio objavio podatak o 11 ubijenih. Kako navodi SOHR, koji raspolaže sa širokom mrežom izvora u Siriji, 40 osoba je ranjeno u turskoj ofanzivi.

Sjednica Vijeća sigurnosti

Reuters navodi kako će Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda razgovarati u četvrtak o situaciji u Siriji iza zatvorenih vrata, navele su neimenovane diplomate.

Pet članica zemalja Evropske unije zatražili su sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a.

Zahtjev za održavanjem sjednice su uputili Francuska, Njemačka, Velika Britanija, Poljska i Belgija kako bi se raspravljalo o dešavanjima na sjeveroistoku Sirije.

Sirijske demokratske snage – SDF – pozvale su UN i saveznike da uspostave “zonu zabrane letenja”, kako bi zaštitili to područje od turskih napada.

Izvor: Agencije