Turske policajke mogu nositi hidžab

Ženama u policijskim snagama bit će omogućeno da pokriju glavu hidžabom ispod svojih kapa ili beretki (EPA)

Žene u turskoj policiji od danas će prvi put moći nositi hidžab koji će biti dio njihove odore, objavljeno je u službenom listu Turske.

“Ženama u policijskim snagama bit će omogućeno da pokriju glavu hidžabom ispod svojih kapa ili beretki sve dok je hidžab iste boje kao i odora i bez šara”, navodi se u odluci koja je stupila na snagu po objavljivanju u turskom službenom listu, prenosi AFP.

Turska vladajuća Stranka pravde i razvoja (AKP) dugo je nastojala ukinuti ograničenja ženama za nošenje hidžaba u toj službeno sekularnoj državi.

Turska je ukinula zabranu nošenja hidžaba u sveučilišnim kampusima 2010. godine, studenticama u državnim institucijama tri godine kasnije, a učenicama 2014. godine.

Turski provladini mediji ističu da je nekoliko zapadnih država već dozvolilo policajkama da nose hidžab navodeći primjer škotske ili kanadske policije.

Hidžab u kanadskoj i škotskoj policiji

Kraljevska kanadska konjička policija dozvolila je policajkama muslimankama da nose hidžab prije nekoliko dana, uskladivši odoru kako bi “bolje odražavala različitosti” u kanadskim zajednicama.

Takva praksa je uvedena tiho, unatoč činjenici da nijedna policijaka nije od početka godine zatražila nošenje hidžaba, prenijeli su kanadski mediji.

Međutim, u protekle dvije godine gotovo 30 policajaca je tražilo popuštanje pravila iz vjerskih ili kulturalnih razloga, izvijestio je montrealski dnevni list La Presse.

Kraljevska kanadska konjička policija su treće policijske snage u Kanadi koje su dozvolile hidžab kao dio odore, nakon policije u Torontu i Edmontonu.

Prethodno je i policija Škotske objavila da će hidžab biti dio službene odore u skladu s planovima za stvaranje različitijih snaga.

Škotska policija je navela kako se nada da će takav potez “ohrabriti žene iz muslimanskih zajednica, koje ranije nisu razmišljale o karijeri u policiji, da promijene mišljenje”.

Izvor: Agencije