Turske i ruske oružane snage počele patroliranje u Idlibu

Turska trenutno ima 12 posmatračkih mjesta u zoni deeskalacije, dok ih Rusija ima deset (EPA)

Turske i ruske oružane snage počele su zajedničke patrole u sjeverozapadnom sirijskom gradu Idlibu.

Patrole su u zoni deeskalacije sukoba u Idlibu počele nakon odluka iz ruskog Sočija, gdje je 14. februara održan četvrti trilateralni samit o Siriji i gdje je, nakon sastanka čelnika Turske, Rusije i Irana, Recepa Tayyipa Erdogana, Vladimira Putina i Hassana Rouhanija, objavljena deklaracija triju zemalja, prenosi Anadolija.

Patrola se provodi na području deeskalacije u kontekstu pomirenja, a obuhvata šest tačaka: Kafr Lusin i Al-Danu, područja sjeverno od Idliba, zatim Atarib, zapadno od Halepa, te Qammari, Qanater i Al-Eiss.

Uspostava zone deeskalacije za civile

Očekuje se da će patrole biti nastavljene.

“Turska i Rusija počinju patrole u sirijskom gradu Idlibu”, izjavio je ranije u petak turski ministar odbrane Hulusi Akar.

U okviru sporazuma iz Astane Turska trenutno ima 12 posmatračkih mjesta u zoni deeskalacije, dok ih Rusija ima deset.

Idlib je najveća enklava pod kontrolom opozicije u Siriji.

Uz posredstvo Turske i Rusije, u Sočiju je u septembru prošle godine postignut dogovor o primirju u Idlibu i uspostavi zone deeskalacije za civile.

Shodno dogovoru, opozicijske snage u oktobru su povukle teško naoružanje iz regije, a snage odane režimu Bashara al-Assada izvele su niz artiljerijskih i zračnih napada u toj regiji, prenosi Anadolija.

Mreža za ljudska prava u Siriji (SNHR) ranije je navela da je u režimskim napadima od početka godine u Idlibu ubijeno više od 110 civila, a ranjeno 335.

Domove napustilo 25.000 porodica

Snage Assadovog režima od početka februara pojačale su napade na zonu deeskalacije u Idlibu.

Otad do danas gotovo 8.000 porodica iz Idliba izbjeglo je na teritoriju Turske i zbrinuto u tamošnje kampove.

Od potpisivanja sporazuma između Turske i Rusije, koji ima za cilj zaštititi primirje u Idlibu, gotovo 25.000 porodica bilo je primorano napustiti svoje domove.

Izvor: Agencije