Turski diplomata ubijen u iračkom gradu Erbil

Među ubijenima je navodno i zamjenik turskog konzula (Reuters)

U oružanom napadu u iračkom gradu Erbilu ubijeni su službenik konzulata Republike Turske i državljanin Iraka, javlja turska agencija Anadolija.

Policijska uprava u Erbilu saopćila je da je još jedan irački državljanin ranjen u napadu u restoranu.

U saopćenju se navodi da će policija zaštititi sve diplomate i da neće dozvoliti eskalaciju nemira na području Kurdske regionalne uprave na sjeveru Iraku.

Oružani napad dogodio se u restoranu u kojem su na ručku bili službenici turskog konzulata.

Vlasnik restorana kazao je da je napadač u civilnoj odjeći i s dva oružja ušao u restoran i direktno izveo napad na službenike turskog konzulata.

Direktor policije u Erbilu Abdulhalik Talat saopćio je da je istraga o napadu u toku i da će naknadno biti objavljeno više informacija o tom slučaju.

Erdogan oštro osudio napad

U toku je potjera za napadačem ili napadačima, a zato su blokirane sve ceste koje vode izvan Erbila.

Novinar Al Jazeere Osama bin Javaid iz glavnog iračkog grada Bagdada javlja, pozivajući se na sigurnosne izvore, da se napad desio u otmjenom dijelu grada Ankawa.

„Oni su upucani iz nepoznate blizine, dok su napadači još nepoznati“, dodaje on.

Predsjednik Republike Turske oštro je osudio oružani napad koji je danas izveden na službenike konzulata Turske u iračkom gradu Erbilu.

“Turska sarađuje s iračkim vlastima s ciljem što bržeg pronalaska napadača na uposlenike konzulata Turske u Erbilu“, poručio je Erdogan u poruci na Twitteru.

Izvor: Al Jazeera i agencije