Oglasi

Turska zna gdje su locirane sirijske rakete

Assad ima oko 700 raketa i znamo gdje se tačno nalazi svaka od njih, kako se čuvaju i ko vodi brigu o njima, kaže Davutoglu.
Sirija, navodno, ima nekoliko tipova balističkih raketa, uključujući rakete Scud ruske proizvodnjeReuters - Arhiva

Ankara zna gdje su locirane stotine kopnenih raketa koje pripadaju režimu sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, izjavio je turski ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu.

"Assad ima oko 700 raketa... Sada znamo gdje se tačno nalazi svaka od njih, kako se čuvaju i ko vodi brigu o njima", rekao je turski šef diplomatije, prenosi turski list Sabah.

Sirija, navodno, ima nekoliko tipova balističkih raketa, uključujući rakete Scud ruske proizvodnje, prenosi AFP.

Davutogluov komentar je objavljen nakon su ministri NATO-a odobrili zahtjev Turske za raspoređivanje raketa Patriot duž njene nestabilne granice sa Sirijom, što je razgnjevilo Damask i njegove saveznike.

'Ni ne pomišljajte na to'

Međunarodna zajednica strahuje da bi Damask, ukoliko osjeti da se Assadovom režimu bliži kraj, mogao napasti zemlje kao što je Turska koje se zalažu za svrgavanje sirijskog režima, naveo je Davutoglu.

"Kažemo svakom ko bi želio napasti Tursku da čak ni ne pomišlja na to", rekao je generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmussen, saopćavajući odluku Alijanse o raspoređivanju raketa zemlja-zrak američke proizvodnje.

Kako su navele turske vlasti, te rakete će biti raspoređene u "čisto odbrambene svrhe", nakon nekoliko prekograničnih granatiranja sa teritorije Sirije, gdje je, prema podacima grupa za zaštitu ljudskih prava, u 21-mjesečnom sukobu ubijeno više od 41.000 ljudi.

Izvor: Agencije