Turska završila operaciju ‘Štit Eufrata’ u Siriji

Turska je zauzela granični grad Jarablus na Eufratu, a zatim se premjestila južno u Al-Bab (Reuters)

Turska je zvanično završila operaciju “Štit Eufrata”, koju je pokrenula u Siriji prošlog augusta, rekao je turski premijer Binali Yildirim, dodavši da bi mogle uslijediti nove prekogranične kampanje. 

Ankara je poslala vojnike, tenkove i avione kako bi podržala Slobodnu sirijsku vojsku, istjerala oružanu grupu Islamska država Irak i Levant (ISIL) sa svojih granica i zaustavila napredak boraca kurdskih milicija.

“Operacija ‘Štit Eufrata’ uspješno je završena. Svaka operacija nakon ove imat će drugačije ime”, rekao je Yildirim.

Turska je zauzela granični grad Jarablus na Eufratu i istjerala borce ISIL-a s područja od 100 kilometara od granice, zatim se premjestila južno u Al-Bab, ISIL-ovo uporište za koje Yildirim kaže da je “pod kontrolom”. 

Uloga YPG-a

Turski vojnici još su stacionirani u sigurnim regijama i uz granicu, što je gotovo 2.000 kvadratnih kilometara sirijske teritorije. Broj turskih vojnika uključenih u operaciju još nije otkriven. 

Jedan od ciljeva bilo je i zaustavljanje kurdskih Narodnih zaštitnih jedinica (YPG) da pređu Eufrat na zapadu i povežu se s tri većinska kurdska kantona, koja drže u Siriji.

Turska strahuje da sirijski Kurdi prave autonomnu teritoriju kao što je Irački Kurdistan, što bi podstaklo veliku zajednicu turskih Kurda da pokušaju formirati sličnu teritoriju unutar njenih granica. 

Ankara vidi YPG kao sirijski produžetak Radničke partije Kurdistana, koju smatra terorističkom grupom, kao i SAD i EU. 

Turska, koja ima drugu najveću vojsku u NATO-u, traži svoju ulogu u planiranoj ofanzivi na Raqqu, gradu koji je ISIL proglasio svojom prijestonicom, međutim, SAD se okreće prema YPG-u kao glavnom partneru u borbi. 

Predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je da Turska želi raditi sa saveznicima u zauzimanju Raqqe, ali jedino ako se isključi YPG. 

Izvor: Agencije