Turska: Završena kupovina S-400, ali hoćemo i svoju proizvodnju

Turska tvrdi da sisteme S-400 neće inkorporirati u sisteme NATO-a i da ni na koji način neće ugroziti saveznike (Arhiva)

Turska kupovina ruskog raketnog sistema zemlja-zrak S-400 je završena, ali Ankara razmatra dalje dogovore sa evropskim konzorcijem, koji bi trebalo da joj omogući da razvija sopstveni sistem odbrane, saopćio je ministar odbrane Turske Nurettin Canikli.

“Završeno je, S-400 je kupljen. Ostali su samo detalji”, rekao je on.

Viši komandant NATO-a je ranije izjavio za Reuters da će Alijansa nastaviti da “pritiska” Ankaru da kupi oružje koje bi moglo da radi zajedno sa NATO-vim sistemima.

Turski ministar odbrane nije zadovoljan samo dogovorom o S-400.

“Također pravimo preliminarne ugovore sa EUROSAM konzorcijem da imamo ovu tehnologiju, razvijamo je i koristimo naše sopstvene izvore za sisteme zračne odbrane”, rekao je on misleći na zajednički odbrambeni projekat Francuza i Italijana.

Zajednički odbrambeni projekti

Turska je ranije potpisala pismo o namjerama sa Francuskom i Italijom u cilju jačanja saradnje na polju zajedničkih odbrambenih projekata, uključujući zračne i raketne sisteme odbrane, navode izvori u turskom Ministarstvu odbrane.

Kao prvi korak, francusko-italijanski konzorcij EUROSAM i turske kompanije razmotrit će sistem zasnovan na raketnom sistemu SAMP-T koji je proizveo EUROSAM i utvrdit će zajedničke potrebe tri zemlje, prenosi Reuters pozivajući se na iste, neimenovane izvore.

Izvori u Ministarstvu odbrane Turske kažu da će Turska, Francuska i Italija ojačati saradnju na polju zajedničke proizvodnje vojnih elektronskih sistema, softvera i simulacionih sistema i ratne opreme, kao i vazdušnih i raketnih odbrambenih sistema.

Pismo o namjerama potpisano je u Briselu, gdje je Canikli učestvovao na sastanku ministara odbrane NATO-a.

Izvor: Agencije