Turska zatvara vojne srednje škole

Turske vojne akademije također će biti pogođene novim dekretom (Reuters)

Vlada Turske priprema novi dekret, kojim će se zatvoriti vojne srednje škole te restrukturirati vojne akademije nakon neuspješnog pokušaja vojnog udara, koji se desio ranije ovog mjeseca.

Nakon objave novog dekreta, koji će biti drugi tokom vanrednog stanja, sve vojne škole će biti zatvorene, a kadeti će biti prebačeni u državne škole, navodi Al Jazeera Turk u srijedu, pozivajući se na izvode iz Vlade.

Ukupno 8.651 vojnik učestvovao je u neuspjelom puču, a 1.214 od njih su “vojni studenti”, navodi se iz turske vojske.

Odmah nakon pokušaja udara 15. jula, ukupno 62 učenika vojne škole Kuleli, najstarije institucije tog tipa u Istanbulu, uhapsile su vlasti.

Veze sa Gulenom

Kadeti, koji imaju između 14 i 17 godina, terete se za povezanost s pokretom imama i biznismena Fethullaha Gulena, koji se trenutno nalazi u Sjedinjenim Američkim Državama, a koga predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan krivi za neuspjeli udar.

Članovi porodica ovih kadeta od tada negiraju da su mladi bili svojevoljni učesnici pokušaja udara te tvrde kako su ih komandanti opozvali sa odmora i prevarili ih da učestvuju u pobuni te razmjestili ih na istanbulske ulice.

No, turske vlasti i dalje vjeruju kako su vojne obrazovne institucije većinom pod kontrolom pristalica Gulena.

“Zvaničnici Vlade su nam kazali kako neki od vojnih kadeta možda nisu povezani s Gulenovom organizacijom, no dodaju kako je u trenutnoj fazi istrage nemoguće odrediti ko je povezan s Gulenom, a ko ne”, navodi novinarka Al Jazeere Turk Didem Ozel Tumer.

“Oni vjeruju kako je Gulenova organizacija dijelila odgovore na ispitna pitanja koja su bila na prijemnim ispitima u vojnim školama.”

Turske vojne akademije, koje nude univerzitetski nivo obrazovanja za potencijalne vojne zvaničnike, također će biti pogođene novim dekretom koji se očekuje u četvrtak.

Promjene prijema

Nakon promjena, ove će akademije nastaviti s radom, ali će potpasti pod kontrolu Ministarstva odbrane, a ne vojske, navodi turski list Star.

Očekuje se kako će novi dekret promijeniti prijemni proces u vojne akademije.

Prema trenutnom prijemnom procesu, vojne akademije mogu pohađati samo svršeni učenici vojnih srednjih škola.

No, kako će prema novim regulacijama vojne srednje škole biti zatvorene, vojne akademije će u budućnosti primati uspješne maturante iz običnih srednjih škola.

Izvor: Al Jazeera i agencije